DoudouLinux DoudouLinux

Рачунар дражи деци!

The site's languages [ar] [cs] [de] [en] [es] [fa] [fr] [it] [ms] [nl] [pt] [pt_br] [ro] [ru] [sr] [sr@latin] [th] [uk] [vi] [zh]

> Српски > Складиште Дебијанових пакета

Складиште Дебијанових пакета

June 2013

All the versions of this article: [čeština] [English] [français] [italiano] [Bahasa Malaysia] [русский] [српски]

Дуду линукс је заснован на Дебијан ГНУ/Линуксу, па, тако, за изградњу рачунарског окружења за нашу децу, морамо да створимо инсталационе програмске пакете, познатије као Дебијанови пакети. Пошто имамо много прилагођених пакета, морамо подесити Дебијан складиште тренутно сагласно са Дебијан „Squeeze“, Дебијан „Wheezy“ и неком од скорашњих дистрибуција заснованој на Дебијану, као што је нпр. Убунту [1]. Уколико само користите Дуду линукс ЦД или УСБ-диск, није вам неопходно Дебијаново складиште!

Да би сте инсталирали Дуду линукс пакете у Ваш систем, можете их преузимати појединачно, али је најбоље да то урадите преко Дуду линукс складишта подешеног на вашем систему. Да би сте ово урадили, додајте наредне линије у датотеку за подешавања доступних складишта /etc/apt/sources.list или у нову датотеку за подешавања складиштау директоријуму /etc/apt/sources.list.d/:

За Дебијан „Squeeze“

deb http://debian.doudoulinux.org/ squeeze main
deb-src http://debian.doudoulinux.org/ squeeze main

За Дебијан „Wheezy“

deb http://debian.doudoulinux.org/ wheezy main
deb-src http://debian.doudoulinux.org/ wheezy main

Да би били сигурни да ћете инсталирати исправне пакете, неопходно је да увезете датотеку са потписом Дуду линукс складишта. Препоручујемо да ово урадите инсталирањем [2] пакета „doudoulinux-keyring“ непосредно по додавању Дуду линук складишта у Ваш систем и освежавања података о доступним пакетима:

$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install doudoulinux-keyring
$ sudo apt-get update

Обавештење: Програм „apt-get“ ће Вас овом приликом упитати да ли сте стварно сигурни да желите да инсталирате овај непроверени пакет. У случају Дуду линукс складишта, потпуно је безбедно да потврдно одговорите на ово питање и тако омогућите инсталацију пакета из њега.

Датотека са потписом Дуду линукс складишта се може и другачије инсталирати следећом наредбом:

$ wget -O - http://debian.doudoulinux.org/doudoulinux.asc | sudo apt-key add -

Footnotes

[1] И даље постоје пакети за Дебијан „Lenny“, који су стварани за Дуду линукс — Гондвана, али се они сматрају застарелим.

[2] Ове команде се покрећу посредством терминала (конзоле), а биће неопходно да унесете и Вашу административну лозинку


identica logo facebook logo google+ logo

Географски положај посетилаца

DoudouLinux logo Debian logo TSPU logo Genesi logo Gandi logo Hosting Extreme logo Linux Jobs Reviewed by I love Free Software

Creative Commons Copyright © DoudouLinux.org team - Сви текстови на овом сајту су објављени под лиценцом Creative Commons BY-SA

SPIP | template | Мапа презентације| Follow-up of the site's activity RSS 2.0