DoudouLinux DoudouLinux

Рачунар дражи деци!

The site's languages [ar] [cs] [de] [en] [es] [fa] [fr] [it] [ms] [nl] [pt] [pt_br] [ro] [ru] [sr] [sr@latin] [th] [uk] [vi] [zh]

> Српски > Документација > Набавите Дуду линукс

Набавите Дуду линукс

December 2010 — последње допуне June 2013

All the versions of this article: [عربي] [čeština] [Deutsch] [English] [Español] [français] [italiano] [Bahasa Malaysia] [română] [русский] [српски] [中文]

Дуду линукс је, у свом пуном издању, доступан за преузимање и коришћење потпуно слободно, без икаквих ограничења! Тренутно, систем је могуће преузети само у облику слике ЦД-а или слике УСБ-а (стик или диск). Свако од издања је доступно на неколико језика (одаберите издање према језику на ком желите да користите систем). На пример, преузимањем Дуду линукс система на одговарајуђем језику, можете упознати децу са тим језиком и сл. [1]. Планирали смо да, у догледно време, омогућимо наручивање Дуду линукс система преко интернета на неком од медија (ЦД, УСБ, флеш картице..). Тиме би омогућили људима који немају довољно техничког знања да лакше дођу до свог Дуду линукс издања. Такође, људи који желе да новчано подрже овај пројекат, на овај начин би били то у стању и да ураде (куповином наших издања на неком од медија) [2].

File save {PNG} Преузмите Дуду линукс

Уписивање слике ЦД-а на ЦД

Дуду линукс ЦД издање можете преузети у облику слике ЦД-а, тј. ИСО слике (енг. ISO image). Овако преузета датотека може се уписати на ЦД користећи посебну функцију у програмима за писање на ЦД медије. Ова функција се најчешће назива као “Упиши ИСО слику на ЦД” или “Нарежи ИСО слику на ЦД” или “Упиши ЦД отисак/одраз на ЦД” или слично (енг. “burn an ISO image”).

УПОЗОРЕЊЕ: Немојте уписивати преузету слику ЦД-а (ИСО слику) на ЦД као што би сте уписивали остале датотеке на ЦД. Обавезно је уписивање уз коришћење горе поменуте посебне функције у програмима за уписивање на ЦД (програми за “резање” ЦД-ова), јер, у супротном, нећете бити у могућности да покренете Дуду линукс систем са тако направљеног ЦД-а (на њему ће се, у том случају, налазити само једна датотека и то слика ЦД-а коју сте претходно преузели са наше презентације).

Уписивање слике УСБ-а на УСБ диск

Слика УСБ диска коју треба да преузмете је „слика диска“ (енг.„disk image”), односно ИМГ датотека (на крају имена датотеке се налази „.img“). Као и код ЦД издања, није довољно само снимити ИМГ датотеку на неки УСБ диск. Упис УСБ издања на УСБ диск захтева више техничког знања него упис ЦД издања на ЦД диск. Потребни су посебни алати које неки системи не обезбеђују, а посебно не виндоуз. На мекинтош рачунарима покретање система са УСБ диска је још сложеније, ако не и немогуће.

Да би сте издање за УСБ диск и уписали на УСБ диск направили смо посебну алатку „Створи живи УСБ“ (енг.„LiveUSB write“), а за оне искусније, препоручујемо да:

  • помоћу “dd” програма (или сличног) упишете преузету слику УСБ-а на УСБ диск [3],
  • на преосталом делу УСБ диска направите додатну партицију.

Прављењем додатне партиције на УСБ диску имате могућност да покренете “памћење промена” и тако сачувате рад Ваше деце и системске промене у току коришћења Дуду линукс система и, све то, на истом УСБ диску. Ова особина је доступна и на Дуду линукс ЦД издању, али, због особина ЦД-а као медија, захтева додатни УСБ медиј или чврсти диск у рачунару. [4]

Типична наредба за упис слике УСБ-а на УСБ диск је:

dd if=doudoulinux-2010-11-sr.img of=/dev/sdx

У горњој наредби, /dev/sdx представља ознаку УСБ диска (путању) на који желите да упишете систем (нпр. /dev/sda, /dev/sdb, etc., зависно од Ваших системских подешавања).

Уписивање система на меморијску картицу

Процедура је потпуно иста као и за УСБ дискове, јер су сви ови уређаји познати као уређаји за складиштење, без обзира на употребљену технологију. Међутим, имајте на уму да, ако желите да покренете Дуду линукс са меморијске картице убачене у читач картица, успех није известан. Пробали смо овај начин два пута, и оба пута доживели неуспех [5]. Са друге стране, на лаптопу који је урађен поштујући стандарде, покушај покретања система је успешно изведен.

Провера ваљаности преузетих слика ЦД-а и слика УСБ

Пре него почнете са преносом слике ЦД-а или слике УСБ-а на одговарајући медиј, препоручљиво је да се провери њихова ваљаност. Овом провером можемо да установимо да ли је било грешака приликом преузимања датотека или грешака приликом њиховог уписа на складишни медиј (нпр. на чврсти диск на Вашем рачунару). [6]

За проверу ваљаности (нтегритета) преузетих датотека користимо контролну суму направљену према “SHA1” алгоритму. Ово изводимо sha1sum наредбом:

$ sha1sum doudoulinux-2010-11-sr.img
43e0516824ffc825fbe0ea7abac6e82931185f41  doudoulinux-2010-11-sr.img

Овако добијени резултат поредимо са подацима из преузетих датотека са контролном сумом. Све уочене грешке ће бити истакнуте, па и оне намерне [7]. Напомена: Потребно је да имате „sha1sum“ програм инсталиран на вашем систему да би се ово урадило.

Провера ваљаности контролне суме

Такође, ми обезбеђујемо и датотеку који садржи све контролне суме, које су потписане са кључем Дуду линукс спремишта поступком познатим као Електронски потпис. Датотека је checksum-sha1-all а њен потписје checksum-sha1-all.gpg. Можете да проверите ову датотеку користећи следећу команду:

$ sudo gpg —keyring /etc/apt/trusted.gpg —default-key D92ACBA0 —verify checksum-sha1-all.gpg checksum-sha1-all

Потребно је да претходно имате инсталиран пакет са кључем Дуду линукс спремишта. Подразумева се да користите Дебијан линукс или његов дериват.

Референца (енг. језик): How to manually check for package’s integrity

Footnotes

[1] У сваком случају, и за себе можете преузети издање на језику који желите да користите у свом раду!

[2] На овај начин прикупљена средства била би искоришћена за плаћање интернет инфраструктуре неопходне за несметан рад овог пројекта или за улагање у будући развој и томе слично.

[3] “dd” програм, подразумевано долази уз ГНУ/Линукс или мекинтош оперативне системе. Виндоуз верзија овог програма постоји, али никада нисмо испробали да ли и како она ради.

[4] Ову, додатну партицију, можете искористити и за пренос разних података или слично. У том случају ограничени сте количином слободног простора на њој.

[5] Једном се није могао уопште покренути систем, а други пут је покретање система било незавршено...

[6] На овај начин можете открити и оштећења у самим датотекама на нашим серверима настале због техничких проблема или због напада пиратских банди на наше сервере.

[7] Неко може намерно да измени ИСО/ИМГ слику и контролну суму за њих, како би се оне подударале код провере


identica logo facebook logo google+ logo

Географски положај посетилаца

DoudouLinux logo Debian logo TSPU logo Genesi logo Gandi logo Hosting Extreme logo Linux Jobs Reviewed by I love Free Software

Creative Commons Copyright © DoudouLinux.org team - Сви текстови на овом сајту су објављени под лиценцом Creative Commons BY-SA

SPIP | template | Мапа презентације| Follow-up of the site's activity RSS 2.0