DoudouLinux DoudouLinux

Počítač, kterému dají přednost!

Jazyk webu [ar] [cs] [de] [en] [es] [fa] [fr] [it] [ms] [nl] [pt] [pt_br] [ro] [ru] [sr] [sr@latin] [th] [uk] [vi] [zh]

> Čeština > Repozitář balíčků pro Debian

Repozitář balíčků pro Debian

Listopad 2013

Dostupné překlady tohoto článku: [čeština] [English] [français] [italiano] [Bahasa Malaysia] [русский] [српски]

DoudouLinux je odvozen od systému Debian GNU/Linux. Pro účely vytvoření našeho uživatelského rozhraní pro děti bylo třeba vytvořit některé vlastní balíčky softwaru. A protože jich není málo, vytvořili jsme pro ně standardní repozitář Debianu. Ten je v současnosti použitelný pro Debian Squeeze, Wheezy a nejspíš i jakoukoli z Debianu odvozenou distribuci, jako např. Ubuntu [1]. Účelem tohoto repozitáře je usnadnit vytvoření prostředí podobnému tomu, které se nachází ve standardním DoudouLinuxu, v rámci již nainstalovaného příbuzného systému. Takže když již používáte přímo DoudouLinux, tento repozitář nepotřebujete (máte z něj již vše nainstalováno)!

Balíčky z DoudouLinuxu si samozřejmě můžete jednotlivě stahovat, ale upřednostňovanou metodou je přidat do systému repozitář, který je obsahuje. Toho se dosáhne přidáním následujícího řádku do souboru s nastavením zdrojů balíčků /etc/apt/sources.list nebo do nově vytvořeného souboru (s příponu .list) ve složce /etc/apt/sources.list.d/:

Pro Debian Squeeze

deb http://debian.doudoulinux.org/ squeeze main

Pro Debian Wheezy

deb http://debian.doudoulinux.org/ wheezy main

Poznamenejme, že jsou samozřejmě k dispozici i balíčky se zdrojovými kódy. Pokud je potřebujete, zkopírujte si odsud též odkaz na příslušný repozitář:

deb-src http://debian.doudoulinux.org/ squeeze main
deb-src http://debian.doudoulinux.org/ wheezy main

Balíčky jsou podepsané, tedy si pro jejich ověření určitě importujte příslušnou veřejnou část podpisového klíče. Doporučenou metodou je instalace balíčku doudoulinux-keyring a následně opětovné načtení informací o balíčcích v repozitáři:

$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install doudoulinux-keyring
$ sudo apt-get update

Pozn.: apt-get se vás dotáže, zda opravdu chcete nainstalovat tento neověřený balíček. S klidem potvrďte, v tomto případě je to v pořádku.

Další možností je stáhnout klíč ručně a zaregistrovat jej v systému pro správu balíčků následujícím příkazem:

$ wget -O - http://debian.doudoulinux.org/doudoulinux.asc | sudo apt-key add -

Poznámky

[1] Balíčky pro Debian Lenny, vytvořené pro DoudouLinux Gondwana, jsou stále ještě k dispozici ale již neudržované.


identica logo facebook logo google+ logo

Z jakých míst na Zemi sem lidé chodí

DoudouLinux logo Debian logo TSPU logo Genesi logo Gandi logo Hosting Extreme logo Linux Jobs Reviewed by I love Free Software

Creative Commons Copyright © DoudouLinux.org team - Veškeré texty na této stránce jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-SA

SPIP | šablona | Mapa stránek| Sledování aktivity webu RSS 2.0