DoudouLinux DoudouLinux

Calculatorul pe care ei îl preferă!

Limbile site-ului [ar] [cs] [de] [en] [es] [fa] [fr] [it] [ms] [nl] [pt] [pt_br] [ro] [ru] [sr] [sr@latin] [th] [uk] [vi] [zh]

> Română > Documentație > Ce este nou în ultima versiune?
WARNING: this section may be still refering to DoudouLinux 1.2 Gondwana. Please browse the English section to learn about DoudouLinux 2.1 Hyperborea.

Ce este nou în ultima versiune?

Iunie 2011 — ultima actualizare Septembrie 2011

Toate versiunile acestui articol : [Deutsch] [English] [français] [italiano] [Bahasa Malaysia] [română] [русский]

Ultima versiune a fost publicată în prima parte a lunii iunie 2011. Numele său este DoudouLinux Gondwana și este prima versiune stabilă a sistemului DoudouLinux (versiunea 1.0). O primă actualizare a acestei versiuni (așadar versiunea 1.1) a fost publicată la sfârșitul lui septembrie 2011. Este disponibilă pentru descărcare ca fișier imagine CDROM gata de scris pe CD ca fișier ISO – nu ca fișier de date, sau ca fișier imagine USB, care are nevoie de un utilitar dedicat pentru crearea unui stick USB de pe care să porniți calculatorul. Această versiune este lansată oficial în 25 limbi [1]. Așadar, ce aduce nou această lansare?

Aplicații noi

DoudouLinux Gondwana include două aplicații noi, un lansator nou și un înlocuitor pentru administratorul de rețea:

  • Songwrite2 este un editor și un player de muzică simplu, dar puternic
  • Stopmotion este un program pentru crearea de animații, simplu, dar puternic :)
  • Jukebox este un lansator mic care redă fișierele muzicale aflate în dosarul Muzică al utilizatorului
  • Administratorul de rețea înlocuiește utilitarul utilizat anterior pentru administrarea rețelei lxnm, care nu putea administra cu ușurință rețele fără fir

Primele 3 aplicații noi sunt disponibile în activitatea Întregul DoudouLinux, în fila multimedia. mai mult, actualizarea 1.1 aduce un mic utilitar pentru configurarea foarte ușoară a aliasului pentru rețeaua locală (de utilizat în aplicația pentru mesagerie în timp real Empathy).

După cum observați, proiectul nostru se concentrează pe conținutul digital. Credem că cei mici trebuie să fie educați în utilizarea și crearea de conținut digital, pentru care calculatoarele reprezintă cea mai bună alegere. De aceea vom continua și pe viitor eforturile pentru a integra mai mult conținut digital și mai multe aplicații pentru crearea acestui conținut, destinate copiilor mai mari. Drept urmare, dacă doriți ca proiectul nostru să includă mai rapid conținut digital diversificat, ne puteți ajuta la crearea de fișiere muzicale, filme de animație, povestiri, etc., sunteți bineveniți ;).

Iată o prezentare scurtă a aplicațiilor.

Songwrite

Songwrite a fost creat pentru cei care nu cunosc teorie muzicală. De aceea nu utilizează notațiile muzicale standard, ci reprezentări ale degetelor și file, care arată unde trebuie să vă puneți degetele pe instrumentul muzical! Ritmul este notat prin spațiile dintre note. Desigur, puteți să treceți la notarea muzicală oficială, dar nu acesta este comportamentul implicit al aplicației.

Mai mult, versurile pot fi adăugate ușor partiturii, pentru a cânta în întregime cântecul. Funcția de tipărire vă ajută la realizarea de broșuri cu muzică pentru copii. Noi credem că este o cale potrivită pentru a învăța muzică și pentru a învăța un instrument. Songwrite poate prezenta mișcările degetelor pentru flaut și pentru instrumente de percuție: flautul este un instrument ieftin, iar percuția poate fi învățată foarte ușor.

JPEG - 73.1 ko
Songwrite

Stopmotion

Stopmotion este un creator de filme de animație. Poate crea un fișier video dintr-o serie de imagini luate cu o cameră web, de exemplu. Utilizarea tipică este crearea unei scene din personaje mici, apoi realizarea fotografiilor și mutarea personajelor, pas cu pas. Utilizarea aplicațiilor pentru înregistrarea de sunet din DoudouLinux vă permite adăugarea de voci, sunete sau chiar muzică la aceste filme. Copiii vor descoperi astfel cum funcționează un cinema. Este totodată o oportunitate ca ei să înceapă să se gândească la scenarii, personaje, scene, peisaje, etc.

JPEG - 83 ko
Stopmotion

Jukebox

Nu este cu adevărat o aplicație, ci un lansator special care pornește playerul media cu o listă de fișiere pentru redare. Fișierele sunt în format MIDI, OGG și WAV, și sunt de găsit în dosarul Muzică din activitatea Întregul DoudouLinux. Acestea sunt redate în ordine aleatoare, și pentru a distra copiii, playerul este lansat în modul ecran complet, prezentând imagini curgătoare.

În prezent colecția muzicală din DoudouLinux nu este foarte vastă, însă ne propunem ca pe parcurs să includem mult cântecele, în mai multe limbi. O parte din acestea vor fi disponibile pe Internet, pentru a reduce dimensiunea CD-ului. Rețineți că partiturile pentru fișierele MIDI sunt disponibile în format Songwrite, dar și în format PDF, în același dosar Muzică.

Administratorul de rețea

Este o aplicație standard, pentru administrarea rețelelor în mediile Linux. Deoarece DoudouLinux include mai multe drivere și firmware pentru echipamentele de rețea, am considerat necesar să includem pe CD un utilitar mai avansat pentru administrarea rețelei. Poate administra cu ușurință atât rețele cu fir, cât și rețele fără fir. Introduceți cablul de rețea sau porniți placa de rețea fără fir și în câteva secunde totul ar trebui să fie funcțional! Cel mult veți fi solicitați să introduceți cheia WEP/WPA pentru rețeaua dumneavoastră.

Alte îmbunătățiri

Interfața cu utilizatorul

  • Am îmbunătățit procesul de pornire și procesul de închidere pentru DoudouLinux. De acum, pe parcursul acestor operații, sunt prezentate imagini și sunt redate piese muzicale.
  • Am inclus primele mesaje audio, care se adresează copiilor care încă nu știu să citească, pentru ca aceștia să înțeleagă ceea ce le transmite calculatorul :). În prezent există un mesaj audio pentru baterie descărcată și altul pentru scoaterea CD-ului la închiderea calculatorului.
  • Meniul activităților a fost reproiectat, pentru ca funcțiile de închidere/repornire să fie mai vizibile. Mai mult, această versiune nouă include suport pentru limbile scrise de la dreapta la stânga.
  • Navigatorul web Epiphany are integrată funcție pentru blocarea reclamelor și a ferestrelor popup. Copiii se vor bucura de o explorare a Internetului mai curată.
  • A fost adăugată comanda rapidă Alt+F5. Aceasta repornește panoul din partea dreaptă-sus, în cazul în care nu este desenat corect (panoul este întreg, negru, dar gol).

Hyperborea start screen

WAV - 2.1 MB
Gondwana start music
DoudouLinux Gondwana music, recorded with Rosegarden

Altele

  • DoudouLinux Gondwana asigură un suport hardware mai bun pentru rețele cu fir, pentru rețele fără fir, pentru camere web, tablete PC și ecrane tactile.
  • Configurarea ieșirii audio este acum o configurare cu efect în tot sistemul, și se adresează tuturor activităților, în loc de a fi valabilă numai pentru activitatea Întregul DoudouLinux.

Pentru lista completă a schimbărilor, vizitați online programul nostru pentru administrarea proiectului.

Îmbunătățiri în Gondwana actualizarea 1

Versiunea actualizată 1.1 este în principal o actualizare legată de internaționalizare. Numărul limbilor pentru care se acordă asistență oficială [2] a crescut de la 15 la 25. În plus, au apărut următooarele îmbunătățiri:

  • Songwrite este la ultima versiune pentru a rezolva problemele legate de limbă.
  • au fost rezolvate alte probleme legate de traduceri.
  • A fost forțată încărcarea unui driver video generic pentru a evita apariția ecranului negru în cazul uneor echipamente mai recente Poulsbo.
  • Documentația PDF inclusă a fost actualizară.
  • A fost adăugată versiunea în limba rusă a cântecului Brother John.

Pentru o listă mai cuprinzătoare a modificărilor, consultați articolul Note de lansare.

Note

[1] sunt disponibile limbile arabă, chineză, cehă, daneză, engleză, franceză,germană, greacă, olandeză, italiană, lituaniană, malaeziană, maghiară, norvegiană (Bokmål), persană, poloneză, portugheză (Brazilia), portugheză (Portugalia), română, rusă, sârbă, spaniolă, suedeză, telugu și ucraineană

[2] Adică acele limbi pentru care a început deja munca de traducere. Activitatea de traducere poate fi încetinită sau redusă, în funcție de disponibilitatea traducătorilor; ajutați-ne, dacă doriți ca limba dumneavoastră să se bucure de un procentaj bun!


identica logo facebook logo google+ logo

Localizarea geografică a vizitatorilor

DoudouLinux logo Debian logo TSPU logo Genesi logo Gandi logo Hosting Extreme logo Linux Jobs Reviewed by I love Free Software

Creative Commons Copyright © DoudouLinux.org team - Toate textele din această pagină sunt publicate sub licența Creative Commons BY-SA

SPIP | schelet | Harta site-ului| Urmăriţi activitatea site-ului RSS 2.0