DoudouLinux DoudouLinux

Calculatorul pe care ei îl preferă!

Limbile site-ului [ar] [cs] [de] [en] [es] [fa] [fr] [it] [ms] [nl] [pt] [pt_br] [ro] [ru] [sr] [sr@latin] [th] [uk] [vi] [zh]

WARNING: this section may be still refering to DoudouLinux 1.2 Gondwana. Please browse the English section to learn about DoudouLinux 2.1 Hyperborea.

Ponturi și sugestii

Septembrie 2010 — ultima actualizare Februarie 2011

Toate versiunile acestui articol : [Deutsch] [English] [français] [italiano] [Bahasa Malaysia] [română] [русский]

Câteva ponturi mărunte vă vor ajuta să utilizați mai ușor DoudouLinux dacă aveți de gând să-l utilizați cu regularitate în modurile mai avansate. Unele din aceste ponturi vor compensa lipsa unor funcții care sunt incluse în mediile principale puse la dispoziție de sistemele de operare cu care ați putea fi familiarizați.

Trecerea ferestrelor în modul ecran complet

De cele mai multe ori trebuie doar să apăsați tasta F11 din partea de sus a tastaturii dumneavoastră. Apăsarea acestei taste din nou vă afișează ecranul normal. Desigur, puteți utiliza oricând și micul pătrățel din colțul din dreapta-sus al fiecărei ferestre!

Ascunderea ferestrelor

Nu există o zonă pentru listarea ca pictograme a ferestrelor, așa că ele nu pot fi “minimizate”, adică nu le puteți face să dispară de pe ecran. Pe de altă parte, acestea pot fi “rulate” utilizând rotița mouse-ului atunci când cursorul se află pe bara de titlu a ferestrei. Mai puteți folosi, de asemenea, butonul din partea stângă a barei de titlu [1]. Când o fereastră este rulată, este vizibilă numai bara de titlu. Puteți muta bara de titlu fără a derula fereastra.

Trecerea de la o fereastră la alta

Precum în alte medii, puteți schimba fereastra activă prin apăsarea simultană a tastelor Alt și Tab. Dacă mențineți apăsată tasta Alt și apăsați de mai multe ori tasta Tab, veți trece de la o fereastră la alta, una câte una. Fereastra care va fi activată este înconjurată de margine neagră, groasă. Eliberați tasta Alt când ajungeți la fereastra care vă interesează. Notă: dacă fereastra este rulată, aceasta va fi derulată automat.

Modificarea aranjamentului de tastatură cu Alt+Shift

Dacă limba dumneavoastră utilizează un alfabet non-latin, câteodată aveți nevoie să treceți de la aranjamentul dumneavoastră de tastatură, la cel latin [2]. Dacă implicit pentru dumneavoastră este aranjamentul Qwerty și doriți să încercați CD-ul pentru limba franceză, va trebui să treceți de la aranjamentul Azerty la cel Qwerty. Pentru aceasta trebuie doar să apăsați în același timp tastele Alt și Shift.

În toate CD-urile DoudouLinux puteți schimba cel puțin între aranjamentele Azerty, Qwerty și Qwertz prin apăsarea simultană a a tastelor Alt și Shift. Ordinea depinde de aranjamentul implicit de pe CD. De exemplu, pentru CD-ul în limba franceză Azerty este configurat ca implicit, deoarece este aranjamentul oficial în Franța. Apăsarea simultană a tastelorAlt +Shift modifică aranjamentul pe Qwerty, utilizat în Belgia și Quebec. O nouă apăsare a tastelor Alt+Shift va modifica aranjamentul pe Qwertz, utilizat în Elveția. În ceea ce privește limbile care folosesc caractere non latine, configurarea implicită este utilizarea alfabetului limbii respective: este mai ușor pentru copii! De exemplu, în versiunea rusă a DoudouLinux, tastatura va afișa caractere chirilice. Apăsarea concomitentă a tastelor Alt+Shift va trece tastatura în modul latin [3], cu aranjamentul Qwerty. O nouă apăsare a tastelor Alt+Shift va aduce un alt aranjament latin, Azerty, apoi Qwertz. În cele din urmă, o a patra acționare va trece tastatura înapoi în modul chirilic. Rețineți că dacă în limba dumneavoastră scrierea este de la dreapta la stânga (de ex. arabă), trecerea la modul latin va face ca literele să apară de la stânga la dreapta și invers.

Scurtături de tastatură

Anumite combinații de taste pot porni unele aplicații. Adesea acestea utilizează tasta numită Logo, care este poziționată în partea stânga-jos a tastaturii, între Ctrl și Alt. În funcție de tastatura pe care o aveți, această tastă poate reprezenta logo-ul Windows® logo, un măr sau orice alt semn (o casă, de exemplu).

  • Logo + E : pornește administratorul de fișiere
  • Logo + D : pornește dicționarul
  • Logo + R : arată lansatorul de aplicații [4]
  • Alt + F2 : arată, de asemenea, lansatorul de aplicații
  • Logo + T : pornește un terminal [5]

Utilizarea tastei Alt împreună cu mouse-ul

Tasta Alt din partea din stânga-jos a tastaturii vă oferă funcții folositoare atunci când este apăsată în combinație cu utilizarea mouse-ului:

  • Alt + apăsarea continuă a butonului stânga oriunde în fereastra unei aplicații permite mutarea ferestrei fără a fi nevoie să deplasați cursorul pe bara de titlu a ferestrei
  • Alt + apăsarea continuă a butonului din mijloc oriunde în fereastra unei aplicații permite redimensionarea ferestrei fără a fi nevoie de deplasarea cursorului pe marginea ferestrelor (oricum, acestea sunt subțiri și dificil de prins).

Redimensionarea ferestrelor este realizată într-o direcție care depinde de zona din fereastră în care ați efectuat clicul de mouse. Dacă ați efectuat clic mai degrabă către zona superioară din dreapta, fereastra este mărită către sus și către dreapta. Dacă ați efectuat clic mai degrabă către zona inferioară stânga, fereastra va fi mărită către jos și către stânga, etc.

Închiderea unei activități blocate

Dacă puteți accesa bara de titlu, efectuați clicuri rapide pe simbolul în cruce din partea dreaptă a barei. Sistemul ar trebui să detecteze faptul că aplicația nu răspunde și ar trebui să vă propună închiderea acesteia (datele pe care nu le-ați salvat vor fi pierdute). Dacă nu are niciun efect sau dacă nu puteți accesa simbolul, încercați combinația de taste Ctrl + Alt + Backspace. Acest lucru trebuie să ducă la închiderea imediată a activității și să vă ducă în meniul activităților. În sfârșit, dacă nici așa nu reușiți, apăsați butonul de pornire/oprire al calculatorului pentru a declanșa procedura standard de oprire. Dacă nu obțineți niciun efect, mențineți apăsat acest buton pentru a opri alimentarea direct…

Închiderea unei sesiuni blocate

Principiul este același cu cel din cazul aplicațiilor blocate: pentru început încercați Ctrl + Alt + Backspace apoi, dacă nu se întâmplă nimic, butonul de pornire/oprire al calculatorului.

Note

[1] Poate fi găsit pe partea dreaptă pentru limbile în care scrierea se face de la dreapta la stânga

[2] De exemplu dacă trebuie să introduceți comenzi în consolă sau dacă trebuie să introduceți adrese de Internet.

[3] Rețineți că poziția acestora pe tastatură nu va fi aceeași cu corespondentele lor chirilice.

[4] Lansatorul de aplicații poate porni aplicațiile prin introducerea numelui acestora. Trebuie doar să introduceți câteva litere de la începutul numelui aplicației, cu litere mici, lansatorul completând sau propunând variante pentru numele pe care ați început să-l introduceți. De exemplu, pentru a porni Mahjongg, trebuie să introduceți doar mah apoi apăsați tasta Enter.

[5] Terminalul vă permite introducerea comenzilor de sistem și se adresează utilizatorilor avansați.


identica logo facebook logo google+ logo

Localizarea geografică a vizitatorilor

DoudouLinux logo Debian logo TSPU logo Genesi logo Gandi logo Hosting Extreme logo Linux Jobs Reviewed by I love Free Software

Creative Commons Copyright © DoudouLinux.org team - Toate textele din această pagină sunt publicate sub licența Creative Commons BY-SA

SPIP | schelet | Harta site-ului| Urmăriţi activitatea site-ului RSS 2.0