DoudouLinux DoudouLinux

Calculatorul pe care ei îl preferă!

Limbile site-ului [ar] [cs] [de] [en] [es] [fa] [fr] [it] [ms] [nl] [pt] [pt_br] [ro] [ru] [sr] [sr@latin] [th] [uk] [vi] [zh]

WARNING: this section may be still refering to DoudouLinux 1.2 Gondwana. Please browse the English section to learn about DoudouLinux 2.1 Hyperborea.

Probleme cunoscute

Martie 2011 — ultima actualizare Iunie 2011

Toate versiunile acestui articol : [English] [français] [română] [русский]

În această pagină sunt prezentate cele mai întâlnite probleme în utilizarea DoudouLinux. Acestea nu apar frecvent – DoudouLinux funcționează bine în general – ci sunt cele mai cunoscute! Rețineți că puteți folosi utilitarul nostru pentru raportarea problemelor hardware în cazurile în care vă confruntați cu probleme de rețea, video sau sunet.

Probleme de sistem

DoudouLinux nu pornește…

Marea majoritate a calculatoarelor pot porni de pe CD fără probleme; totuși, în funcție de configurările calculatorului dumneavoastră, se poate întâmpla ca DoudouLinux să nu pornească. Motivul poate fi unul din următoarele:

 1. Nu ați pus suficient de repede CD-ul în unitatea de disc, fiind astfel pornit sistemul de operare instalat în calculator. În acest caz trebuie doar să reporniți calculatorul cu CD-ul DoudouLinux în unitatea de disc [1].
 2. Atunci când sistemul instalat în calculator pornește din nou după restartare, de regulă motivul este acela că sistemul nu ia în considerare pornirea de pe CD, deoarece CDROM-ul nu are prioritate în fața discului fix sau pornirea de pe CD nu este activată.
 3. Dacă folosiți o versiune pe mediu USB, rețineți că pornirea de pe aceste medii este mai puțin integrată pe calculatoarele mai vechi (înainte de 2005, cu aproximație). Această funcție este mai greu de activat, deoarece nu este stabilită ca implicită. Versiunile pentru mediile USB se adresează persoanelor care au ceva cunoștințe despre calculatoare!

În cel de-al doilea caz, vă putem oferi următoarele indicii.

 • Ordinea dispozitivelor luate în considerare la pornire poate fi modificată adesea prin apăsarea tastei specifice imediat după pornirea calculatorului (de regulă una din tastele de la F9 la F12 sau Ins, Esc), având astfel posibilitatea de a alege unitatea CD din lista cu dispozitive prezentată.
 • pe Macintosh-uri ar trebui să apăsați tasta “C” imediat după pornirea calculatorului și să o mențineți apăsată până la pornirea DoudouLinux.
 • Este posibil să configurați calculatorul să verifice întâi unitatea CDROM, utilizând [BIOS?], însă citiți cu atenție manualul calculatorului înainte de a efectua modificări în BIOS.
 • În situația în care calculatorul nu poate porni deloc de pe CDROM, este posibil să-l porniți utilizând o dischetă floppy specială, dar nu am creat una deocamdată…

Apar mesaje de eroare la pornirea calculatorului

Înainte ca ecranul splash să arate progresul procedurii de pornire, apare mesajul de eroare “Splashy: cannot connect to server”. Nu este o eroare majoră, o puteți ignora. Ecranul splash ar trebui să apară mai devreme, însă o problemă minoră împiedică acest lucru.

Muzica de pornire este trunchiată

Se poate întâmpla ca sistemul de sunet să nu fie configurat în momentul redării muzicii de pornire. De cele mai multe ori problema apare în cazul rulării DoudouLinux de pe medii CD, pe echipamente mai vechi. Încercați să instalați definitiv DoudouLinux pe aceste echipamente!

Procesul de pornire afișează eroarea «Buffer I/O error»

Acest mesaj se referă la faptul că sistemul nu poate citi CDROM-ul. În funcție de zona de pe CD care generează acest mesaj, sistemul se poate bloca sau poate trece prin procedurile de pornire. Însă chiar dacă pornirea reușește, CD-ul este deteriorat și nu se recomandă utilizarea acestuia. Motivele pot fi următoarele:

 • CD-ul nu a fost scris corect (încercați să curățați unitatea)
 • CD-ul este de calitate inferioară (încercați o altă marcă)
 • programul de scriere nu este unul potrivit (încercați alt software)
 • unitatea CD nu citește corect aceste medii

Din nefericire nu putem lista și alte cauze…

Persistența nu funcționează pe discuri fixe interne sau pe discuri USB

Este o problemă cunoscută, cauzată de modul în care sistemele Windows® mai recente configurează discurile fixe. Pe discurile mari se aplică formatarea numită NTFS în loc de formatarea FAT. DoudouLinux nu poate scrie pe partiții NTFS, ci doar pe partiții FAT. Deci veți avea această problemă numai pentru sisteme Windows® mai recente sau pentru discuri USB. În general discurile USB sunt formatate ca Windows® NTFS, deoarece acest sistem nu poate citi alte formate decât cele proprii… Singura soluție este să utilizați un stick de memorie USB standard, formatat (sau re-formatat) în FAT32.

Probleme hardware

Rezoluția monitorului nu este cea corectă

În cazul în care credeți că rezoluția monitorului nu este cea pe care o așteptați, apăsați tastele Ctrl + Alt + Backspace [2]. Această comandă va reporni subsistemul video al sistemului DoudouLinux și vă va conduce în meniul activităților. Se poate întâmpla ca DoudouLinux să nu detecteze corect monitorul sau placa video la prima rulare. Dacă nu s-a schimbat nimic în bine, mai ales în cazul în care calculatorul este nou, înseamnă că placa video nu este detectată corect. Există și posibilitatea ca și monitorul să nu fie detectat corect. Oricare ar fi cauza, nu există metode simple pentru a îmbunătăți rezoluția.

Notă: DoudouLinux încearcă să stabilească o rezoluție pentru care rata de împrospătare să fie mai mare de 70 Hz pentru monitoarele CRT. De aceea este posibil ca DoudouLinux să nu aleagă rezoluția maximă trecută în manualul monitorului. Această condiție evită apariția unei clipiri aproape insesizabile a imaginii, care însă poate duce la obosirea prematură a ochilor sau chiar la migrene…

Stick-ul USB este arătat de două ori în administratorul de fișiere

Este o greșeală de programare cunoscută: la afișarea administratorului de fișiere și introducerea ulterioară a unui mediu de stocare USB, adesea acesta este prezentat în dublu exemplar în partea din stânga a administratorului de fișiere. Dacă veți încerca să utilizați unul din cele două medii afișate, administratorul de fișiere va crăpa cu siguranță, așa că vă recomandăm să închideți administratorul de fișiere și să încercați din nou.

Rețeaua cu fir sau fără fir nu funcționează

DoudouLinux este proiectat să utilizeze și să configureze automat prima placă de rețea detectată. Astfel, există câteva explicații posibile pentru cazurile în care rețeaua nu funcționează:

 • Rețeaua dumneavoastră nu asigură configurare automată, dar acest caz este rar în situația în care utilizați un dispozitiv ADSL.
 • Aveți mai multe plăci de rețea. Din nefericire, ordinea în care sunt detectate plăcile de rețea nu poate fi prevăzută, iar această ordine se poate modifica de la o procedură de pornire la alta.
 • Echipamentele fizice pentru rețea nu sunt gestionate corect de DoudouLinux, valabil mai ales în cazul dispozitivelor wi-fi mai noi.

Dacă vă aflați în această situație, va trebui să așteptați versiunea programată pentru august 2011, în care vom include drivere noi pentru dispozitivele de rețea.

Sunetul nu funcționează

Precum în cazul plăcilor de rețea, DoudouLinux este proiectat să utilizeze și să configureze automat prima placă audio detectată. În cazul în care sunetul nu funcționează, există trei explicații posibile:

 • Placa de sunet nu este detectată corect. În acest caz numai alte operații foarte tehnice pot oferi mai multe informații.
 • Placa de sunet solicită opțiuni în afara celor standard (situație frecventă în cazul laptopurilor) și, din nou, numai operațiile tehnice pot rezolva această problemă…
 • Aveți mai multe plăci de sunet. Din nefericire ordinea în care sunt detectate la fiecare pornire nu poate fi prevăzută. Folosiți utilitarul pentru configurarea ieșirii audio pentru a încerca obținerea unui sunet satisfăcător. Dacă nu doriți să repetați operațiunea după fiecare pornire, trebuie să activați persistența datelor.

În orice caz, verificați mai întâi configurările de volum înainte de a înainta un raport despre nefuncționarea sunetului.

Camera web nu funcționează

DoudouLinux include un suport nativ bun pentru camere web, dar nu perfect! Cele mai multe camere web ar trebui să fie recunoscute imediat ce sunt legate la calculator, fără alte acțiuni, însă unele, mai ales cele mai recente, pot ridica probleme. În acest caz vă rugăm să așteptați versiunea programată pentru august 2011, în care vom include drivere noi pentru camere web.

Calculatorul meu este unul mai nou și nu funcționează mai nimic, ce aș putea face?

Odată cu fiecare lansare, Linux-ul este actualizat pentru a conține aproape toate driverele scrise pentru acest sistem de operare [3]. Cu cât data la care a fost lansat este mai veche, cu atât există șanse mai mari ca hardware-ul mai recent să nu fie administrat corect. Există într-adevăr probleme, producătorii de dispozitive nu publică drivere destinate Linux-ului pe site-urile proprii (iar adăugarea unui driver extern este oricum o operație tehnică, cu care mulți nu se vor descurca). De aceea sfatul nostru este să așteptați o versiune DoudouLinux mai nouă…

Probleme software

Panoul din partea dreapta-sus este negru

Câteodată pictogramele din panoul din dreapta-sus nu sunt afișate în activitățile mai avansate (precum în captura de ecran de mai jos). Nu cunoaștem încă motivul, așa că vă propunem doar o rezolvare temporară: apăsați tastele Alt+F5 (mențineți apăsată tasta Alt și apăsați tasta F5). Panoul va fi repornit și ar trebui să fie desenat corect.

JPEG - 10.6 ko
The top right panel is sometimes not correctly drawn: press Alt+F5.

O aplicație care rulează în modul ecran complet poate modifica rezoluția monitorului

Se poate întâmpla ca o aplicație care rulează pe tot ecranul să modifice rezoluția inițială a monitorului. Pentru a reveni la configurările standard, aveți două soluții:

 • metoda rapidă dar brutală este apăsarea simultană a tastelor Ctrl + Alt + Backspace pentru a reveni la meniul activităților
 • metoda recomandată constă în utilizarea utilitarului pentru configurarea rezoluției, numit lxrandr

Pentru cea de-a doua metodă, dacă vă aflați în activitatea “Întregul DoudouLinux”, efectuați clic în fila “Configurare” apoi pe “Sistem”. Dacă nu vă aflați în această activitate, sau dacă nu puteți vedea fila respectivă, apăsați tastele Alt + F2 pentru a deschide lansatorul de programe. Introduceți textul lxrandr în zona pentru text și apăsați pe Enter pentru a porni lxrandr.

Foobillard și Super TuxKart nu funcționează

Ambele aplicații solicită funcții grafice 3D, care au nevoie de o placă video 3D. Deocamdată, DoudouLinux poate activa funcțiile pentru grafica 3D numai pentru mărcile Intel și ATI [4]. Dacă aveți o placă video nVidia, nu va fi administrată nativ pentru grafică 3D, ci doar pentru grafică 2D. Totuși, prin instalarea driverelor specifice 3D, este posibilă rularea funcțiilor 3D pe aceste plăci video. Este adevărat că sunt necesare anumite operații tehnice dacă doriți activarea driverelor 3D la pornirea DoudouLinux. Aceste operații, din nefericire, nu sunt la îndemâna tuturor sau nu sunt suficient testate.

Butoanele Înainte și Înapoi opresc muzica

Este vorba despre un bug în playerul media Totem, care oprește redarea la apăsarea butoanelor înainte și înapoi. Apare numai în cazul fișierelor MIDI, ale căror nume se termină în extensia mid (de ex. La-truite.mid). Fișierele MIDI nu sunt fișiere audio standard. Ele conțin notele muzicale care vor fi redate, nu sunetul rezultat. De aceea Totem poate avea un comportament aparte când vine vorba de fișiere MIDI.

Nu pot obține cu Stopmotion un fișier MOV, MPG sau AVI

Stopmotion lucrează acum în DoudouLinux numai cu formate video libere, cu sursă publică OGG. Nu este o limitare a programului Stopmotion ci o alegere de proiectare pentru DoudouLinux. Avem câteva motive pentru această alegere:

 1. cele mai multe formate video au restricții prin patente care ne-ar obliga să plătim taxe de licențiere în unele țări
 2. adăugarea formatelor video în DoudouLinux ar fi însemnat încă 10 MB în plus ca dimensiune a CD-ului
 3. copiii nu ar ști cu ce format video să lucreze!
 4. nu există un format video nativ acceptat atât pentru Apple cât și pentru Microsoft, așa că este greu de făcut o alegere [5]

Ca rezultat, Stopmotion va utiliza în DoudouLinux extensia video ovg (OGG video), chiar dacă utilizați un mov din mpg. Dacă doriți să convertiți acest fișier în alt format, instalați programul de conversie pe un alt calculator sau pe o instalare definitivă DoudouLinux. Puteți lua în considerare VLC, Mplayer sau Ffmpeg.

Nu pot vedea caractere muzicale precum ♯ și ♭

Este o problemă a programului Songwrite, apărută la vizualizarea în modul staff. Din motive necunoscute, caracterele (♯) și (♭) nu sunt afișate corect, ci înlocuite de pătrățele. Problema persistă la exportarea partiturilor în format PDF.

Anumite aplicații nu funcționează

Dacă aplicațiile Pysycache, Childsplay și Gcompris sau activitățile nu funcționează, este din cauză că DoudouLinux nu detectează corect sistemul video. Puteți apăsa simultan tastele Ctrl, Alt și Backspace pentru a reporni sistemul video. Dacă nu se întâmplă nimic iar calculatorul este unul recent, se poate spune că DoudouLinux nu poate administra corect dispozitivul.

Dacă aveți câteva noțiuni despre calculatoare, puteți încerca o comandă care forțează DoudouLinux să încarce driverul video dorit (ceea ce presupune că știți care este cel corect…). De exemplu pentru a forța driverul intel trebuie să introduceți în consolă următoarea comandă:

sudo video-driver intel

NB: comanda poate fi utilizată o singură dată! Utilizarea ulterioară cu alte valori nu șterge primele valori introduse…

Note

[1] Dacă sistemul dumneavoastră pornește prea repede și utilizați frecvent DoudouLinux, rețineți că este posibil să încetiniți procedurile de pornire prin activarea testelor din [BIOS?]-ul calculatorului.

[2] Tasta mare cu o săgeată orientată către stânga

[3] Atât timp cât producătorii asigură drivere pentru echipamentele lor direct în cadrul proiectului Linux, ceea ce nu se poate spune despre nVidia, de ex.

[4] Nu este vorba despre un aranjament comercial (!), ci despre faptul că Intel și ATI iau parte activ la dezvoltarea Linux-ului, spre deosebire de nVidia. Lucrurile se pot schimba totuși în anii care vor veni.

[5] Dacă utilizați Linux, sunt disponibile aproape toate formatele video :).


identica logo facebook logo google+ logo

Localizarea geografică a vizitatorilor

DoudouLinux logo Debian logo TSPU logo Genesi logo Gandi logo Hosting Extreme logo Linux Jobs Reviewed by I love Free Software

Creative Commons Copyright © DoudouLinux.org team - Toate textele din această pagină sunt publicate sub licența Creative Commons BY-SA

SPIP | schelet | Harta site-ului| Urmăriţi activitatea site-ului RSS 2.0