DoudouLinux DoudouLinux

Počítač, kterému dají přednost!

Jazyk webu [ar] [cs] [de] [en] [es] [fa] [fr] [it] [ms] [nl] [pt] [pt_br] [ro] [ru] [sr] [sr@latin] [th] [uk] [vi] [zh]

> Čeština > Dokumentace > Nastavení > Rozvržení klávesnice

Rozvržení klávesnice

Listopad 2013

Dostupné překlady tohoto článku: [čeština] [English] [français] [русский] [Tiếng Việt]

Počínaje verzí 2.0, DoudouLinux obsahuje grafický nástroj pro změnu rozložení klávesnice. Tedy pokud zpozorujete, že klávesnice nepíše správné znaky či pro vaši zemi zatím ještě není k dispozici přizpůsobená verze instalačního média DoudouLinux, bude třeba upravit rozvržení klávesnice. Poznamenejme, že při provozování přímo z optického média a nepoužívání trvalého úložiště dat, není žel toto nastavení zachováno pro příští spuštění. Řešením je buď začít používat trvalé úložiště dat, případně přenést obsah optického média na USB jednotku datového úložiště i s nastavením rozložením klávesnice. Samozřejmě, při instalaci DoudouLinux přímo na počítač (na jeho vestavěnou jednotku datového úložiště) je nastavení rozložení též zachováno trvale.

Volba rozložení klávesnice

Nástroj pro změnu rozložení klávesnice se nachází v kartě Vyladění aktivity “Úplný DoudouLinux”. Jeho okno se sestává ze tří části: horní, ve které je možné vybrat rozložení klávesnice; prostřední, která je jeho náhledem a spodní, kde je možné ověřit správnost nastavení či vybrat konkrétní model klávesnice.

Keyboard layout

Rozložení klávesnice jsou uspořádána dle zemí, proto je třeba nejprve vybrat zemi a poté konkrétní rozložení pro danou zemi. V náhledu rozložení klávesnice jsou běžné popisky kláves vyvedeny bílou barvou pro malá a zelenou pro velká písmena. „Okrajové“ významy kláves při současném stisku s klávesou AltGr (Alt na pravé straně klávesnice) jsou modré. Rozložení se často liší jen v několika okrajových klávesách, např. znacích, které obdržíte při kombinaci s klávesou AltGr: zkrátka si zvolte to, co vám nejvíce vyhovuje.

Pokud si nejste jistí zda náhled klávesnice odpovídá té vaší, můžete to ověřit zadáváním znaků do kolonky Test. Poznamenejme, že ponechání typu klávesnice na výchozí hodnotě Obecná počítačová se 10x klávesami obvykle funguje nejlépe. Typ je třeba měnit v případech, že chcete zprovoznit zvláštní klávesy, jako např. ty pro ovládání multimédií. Ačkoli pro DoudouLinux to nemá velký význam.

Vícero rozložení klávesnice

Možná jste si všimli, že rozložení klávesnice je možné přepínat pomocí ikony s vlajkou v pravém horním rohu obrazovky (pouze v pokročilých aktivitách), případně současným stiskem kláves Shift a Alt na levé straně klávesnice (funguje ve všech aktivitách). Hodí se zejména v případě provozování systému v jazyce, který nepoužívá latinskou abecedu. Té je totiž zapotřebí pro psaní povelů programů a ovládání příkazového řádku.

V tuto chvíli, nástroj pro nastavení rozložení klávesnice neumí zvolit vícero rozložení. Nicméně alespoň zachovává aktuální alternativní rozložení, i když změníte výchozí. Výsledkem je, že i v případě jazyka, který nepoužívá latinku se na ní dá v případě potřeby takto přepnout.


identica logo facebook logo google+ logo

Z jakých míst na Zemi sem lidé chodí

DoudouLinux logo Debian logo TSPU logo Genesi logo Gandi logo Hosting Extreme logo Linux Jobs Reviewed by I love Free Software

Creative Commons Copyright © DoudouLinux.org team - Veškeré texty na této stránce jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-SA

SPIP | šablona | Mapa stránek| Sledování aktivity webu RSS 2.0