DoudouLinux DoudouLinux

Рачунар дражи деци!

The site's languages [ar] [cs] [de] [en] [es] [fa] [fr] [it] [ms] [nl] [pt] [pt_br] [ro] [ru] [sr] [sr@latin] [th] [uk] [vi] [zh]

> Српски > О систему > Дуду линукс — Рачунар дражи деци!

Дуду линукс — Рачунар дражи деци!

December 2010 — последње допуне June 2013

All the versions of this article: [عربي] [čeština] [Deutsch] [English] [Español] [français] [italiano] [Bahasa Malaysia] [Português] [Português do Brasil] [română] [русский] [српски] [ไทย] [Tiếng Việt] [中文]

Дуду линукс нуди образовне и лагане игре кроз које, забављајући се, деца уче и стичу друга знања. Већ од 2 године старости, деца могу да користите Дуду линукс, јер он не захтева способност читања или одлично руковање мишем, већ управо супротно. За старију децу, ту су једноставне апликације погодне за цртање, писање, рачунање, а могу и да науче како да стварају песме или видео клипове, или како да науче да програмирају. Штавише, деца могу посуђивати, умножавати и давати Дуду линукс својим друговима из школског игралишта и све то, све је потпуно легално!

Једноставно и делотворно окружење

ГДМ — пријављивање {PNG}Дуду линукс пројекат сматра да сада преовлађујућа рачунарска окружења нису одговарајућа за децу, јер нуде превише функционалности и захтевају техничко знање које деца немају. Из ових разлога, Дуду линукс је изградио за децу посебно окружење:

Мини Дуду линукс {PNG}

  • без пипљивог падајућег менија,
  • апсолутно, без ствари које морају да се читају,
  • без ствари које би се постављале или померале на радној површи,
  • са програмима који не захтевају познавање појмова као што су датотека и фасцикла,
  • са прозорима програма који се неће неочекивано срушити на траку са задацима (трака са задацима уопште не постоји!),
  • без неразумљивих текстуалних обавештења,
  • без постављања неочекиваних питања.
  • без клика на дугме “старт” да би се нешто зауставило!!! [1]

Једноставан је и за маму и тату!

Дуду линукс не захтева никакво инсталирање да би се користио, а може се понети било где, на пример, код баке и деке. У потпунсти је опремљен и спреман за коришћење, тако да нема потребе за додатним преузимањима, надоградњама или администрацијом система. Поред тога, не постоји додаци за плаћање претплате, нити постоје рекламе које би нам надокнадили његову непостојећу цену. Од издања 2010-11, Дуду линукс има уграђене програме за филтрирање веб садржаја у реалном времену који чувају нашу децу од непристојних призора на интернету. Од издања 2.0, досадне веб странице које практикују агресивно рекламирање и праћење корисника су блокирани. Вама остаје да, евентуално, подесите јачину звука и брзину реаговања миша. И још нешто — Дуду линукс ћете моћи да користите на било ком пи-си или мекинтош [2] рачунару.

Дуду линукс је заснован на „Live CD“ технологији помоћу које се цео систем може покренути са ЦД-а, а без покретања система инсталираног на рачунару. Ни на који начин, нити Дуду линукс нити програми са интернета, не могу приступити подацима са локалног рачунара. Тако да, сасвим спокојно, можете дозволити својој деци да се играју са рачунаром. Дуду линукс не садржи штетне програме као сто су вируси, црви, тројанци, шпијунске програме и оне са рекламама или програме који прате Ваш рад или рад Ваше деце бележећи ваше лозинке и сл. Ови програми не могу наудити Дуду линукс систему ако се он покреће преко ЦД-а. Укратко, Дуду линукс није ризичан за употребу!

На крају, Дуду линукс је потпуно легалан!

Дуду линукс је изграђен у потпуности на слободном софтверу [3]. Лиценца слободног софтвера допушта свима да га умножавају, дистрибуирају, анализирају или чак мењају, потпуно слободано. Тако и Ви можете слободно умножавати, посуђивати, давати Дуду линукс било коме. Ми вас подржавамо у прављењу копија и жељи да их поделите са другарима!

Footnotes

[1] “Старт” мени који постоји у неким системима.

[2] Подржани су само мекинтош рачунари израђени после 2006. године и то они компатибилни са x86 процесорском архитектуром.

[3] Из техничког угла, Дуду линукс је заснован на “Дебијан ГНУ/Линукс” систему и из његовог програмског складишта користи највећи број програма.


identica logo facebook logo google+ logo

Географски положај посетилаца

DoudouLinux logo Debian logo TSPU logo Genesi logo Gandi logo Hosting Extreme logo Linux Jobs Reviewed by I love Free Software

Creative Commons Copyright © DoudouLinux.org team - Сви текстови на овом сајту су објављени под лиценцом Creative Commons BY-SA

SPIP | template | Мапа презентације| Follow-up of the site's activity RSS 2.0