DoudouLinux DoudouLinux

Рачунар дражи деци!

The site's languages [ar] [cs] [de] [en] [es] [fa] [fr] [it] [ms] [nl] [pt] [pt_br] [ro] [ru] [sr] [sr@latin] [th] [uk] [vi] [zh]

> Српски > Документација > Напредни алати > Родитељска контрола

Родитељска контрола

June 2013 — последње допуне October 2013

All the versions of this article: [čeština] [Deutsch] [English] [Español] [français] [italiano] [Bahasa Malaysia] [română] [русский] [српски]

Од верзије 2010-11, Дуду линукс је обезбедио програм за филтрирање садржаја којима деца могу да приступају, са циљем да родитељима пружи више сигурности, а деци угодније крстарење интернет пространствима. Овај програм сада користи тзв. паметни филтер за приступ веб странама, за који верујемо да је најмање што можемо да урадимо за окружење посвећено деци. Касније, планирамо да додамо и алате за ограничавање времена проведеног за рачунаром, у складу са препорукама за разумну употребу рачунара [1].

Напомена: Никада Вам нећемо рећи да је ово беспрекорна алатка за филтрирања веб садржаја, па, тако, не можемо гарантовати да се не могу десити пропусти. Дакле, упркос постојању оваквог алата, родитељ мора бити опрезан, али не мора баш увек пратити шта његово дете посећује на интернету. Не постоји алат који би, у потпуности, могао да филтрира укупне интернет садржај на задовољавајући начин, ма шта неки људи говорили! Подсетимо се да је један од циљева Дуду линукс је да се деца осећају пријатно док раде на рачунарима, а ово би могло бити и доведено у питање, ако би родитељи стално надгледали њихов рад на рачунару.

Филтрирање веб страница

Филтрирање веб страница се изводи алатом Данс-Гардијан (енг. „DansGuardian“). Ово је програм који укључује листе познатих страница са нешкодљивим и шкодљивим садржајима и програмску анализу садржаја веб страница у реалном времену. На основу листе познатих страница, неке странице ће се приказати, а неке не, у зависности од ранијих означавања тих стараница. Програмска анализа садржаја веб страница у реалном времену је заснована на препознавању кључних речи или израза који могу бити означавани као лоши или добри, па ће се према њиховом значењу дате стране приказивати или не.

Упозорење: Познато је да је филтрирање веб страница овим алатом поуздано за енглеско, француско и руско говорно подручје, али је у фази развоја за галицијско, грчко, румунско, српско, украјинско, и вероватно нека друга говорна подручја, нпр. Персијско.

JPEG - 11.4 kb
Rejet d’une recherche dans Google sur le mot « sexe »

Горњи снимак екрана показује блокирање странице са гугл претрагом (на француском) за кључну реч „sexе“, која је блокирана захваљујући систематској анализи стварног садржаја, јер би ова одвела до других нежељених страница. Проверите да ли овај захтев заиста и води до порнографских страница (сајтова), да се не би десило да Дуду линукс блокира већину гугл захтева. Иако је подршка у Данс-Гардијану за српско говорно подручје у фази развоја, он ће успешно одбити странице које садрже „непристојне“ појмове написане на писмима других народа. На доњој слици, можете да видите један такав пример.

PNG - 80 kb
Данс-Гардијан — српски језик
Блокирање странице на којој се појављује реч „sex“ у адресној линији.

Зато смо одлучили да се концентришемо на анализу садржаја страница, а не на пружање листи са оценама за „добре“ и „лоше“ странице. Разлози за овај избор су многи. Интернет је веома „широк“, тако да је стварање и одржавање тзв. црних листа огроман напор. Проучавајући неке црне листе са адресама страница, показало се да црне листе, у суштини, често садрже непостојеће адресе страница или адресе страница на којима нема штетног садржаја (нпр. адреса те странице је била привремено злоупотребљена од других). Зато мислимо да је једино исправно решење филтрирање стварног садржаја веб страница у реалном времену како препоручују и аутори програма Данс-Гардијан, тј. филтрирање које стварно анализира садржај странице и није ограничено на проверу порекла странице на интернету.

Питања о филтрирању веб страница

Може ли се заобићи филтрирање веб садржаја?

Дуду линукс је направљен тако да се не дозвољава директан приступ веб страницама, тј. све стране пролазе кроз филтере садржаја страница пре њиховог (не)приказивања. Наравно, стручњаци знају како да онеспособе систем филтрирања, али то захтева промену системске табеле мрежног рутирања у терминалу (конзоли), а то баш није лако урадити.

Могу ли се пир-ту-пир (енг.скр. „P2P“) и инстант поруке такође филтрирати?

Не, филтрирање садржаја се примењује само у анализи веб страница. Ако ваше дете користи пир-ту-пир преузимања или воли да ћаска (четује) са другарима, знајте да овде Данс-Гардијан не може да уради ништа, јер му то и није намена. Ипак, знајте и то да је у Дуду линуксу онемогућена употреба поменутих програма (нису ни инсталирани), тј. омогућено је само приступање веб садржајима [2]. Укључени програм за ћаскање, Емпатија, доступан је у Дуду линуксу, али је стриктно подешен за рад у локалној мрежи, али не и на интернету. Верујемо да је Дуду линукс безбедан употребу на интернету уопште, не само за преглед веб страница.

Све преузете датотеке су проверене на присуство вируса?

Не. Ова особина је онемогућена. Укључивање провере на присуство вируса би значило да морамо додати и одговарајући антивирусни програм и његове алате за унапређење потписа. Како је Дуду линукс у основи систем „само за читање“ и веома отпоран на злонамерне програме и вирусе, одлучили смо да ови програми нису неопходни за безбедан рад у Дуду линуксу.

Која врста садржаја је онемогућена?

За сада, само филтрирање порнографских појмова је активирано. Остаје нам да преведемо појмове из других области у циљу повећања оперативног домета веб филтрирања.

Како можете да помислите да деца могу да иду на порно странице?

Најчешће, грешком! Претпоставимо да се играју са другарима и да неко од њих претражује (преко Гугла или Дак-Дак-Гоа) са кључном речи „забава“. Надамо се да се слажете да би их ова претрага могла одвести и до порнографских станица… Ми стварно не желимо да их Дуду линукс доведе у такву ситуацију.

Како да знате због чега је страница одбијена?

Само кликните на текст "show details" (прикажи детаље) на страници која Вас обавештава да је захтев одбијен. Тада ћете видети информације о категорији и језику који је изазвао одбијање странице, као и листу речи које измењују ранг странице. Морате да знате да постоји оцена довољна за одбијање нежељене странице, у тренутним подешавањима Дуду линукса, и да она треба да остане испод 50 да нека страница не би била одбијена.

Да ли се и веб презентације преко нестандардних портова филтрирају?

Не, сајтови који нису постављени према стандардима [3] се не филтрирају уопште. Не верујемо да је ово неопходно у овом тренутку, јер претраживачи индексирају само странице са сервера који користе стандардна подешавања. Дакле, не би требало да буде могуће да се прикаже нека од ових страница грешком, чак и након захтева претраживача.

Footnotes

[1] Ово је углавном немогуће поставити на конзолама за играње или ТВ апаратима.

[2] Неки од поменутих програма се могу инсталирати накнадно, али ово захтева употребу терминала, а деца ће се у терминалу тешко снаћи!

[3] То значи да они користе порт другачији од порта 80 за приказивање својих страница.


identica logo facebook logo google+ logo

Географски положај посетилаца

DoudouLinux logo Debian logo TSPU logo Genesi logo Gandi logo Hosting Extreme logo Linux Jobs Reviewed by I love Free Software

Creative Commons Copyright © DoudouLinux.org team - Сви текстови на овом сајту су објављени под лиценцом Creative Commons BY-SA

SPIP | template | Мапа презентације| Follow-up of the site's activity RSS 2.0