DoudouLinux DoudouLinux

Рачунар дражи деци!

The site's languages [ar] [cs] [de] [en] [es] [fa] [fr] [it] [ms] [nl] [pt] [pt_br] [ro] [ru] [sr] [sr@latin] [th] [uk] [vi] [zh]

> Српски > О систему > Зашто да користим Дуду Линукс!?

Зашто да користим Дуду Линукс!?

June 2013

All the versions of this article: [čeština] [English] [Español] [français] [italiano] [Bahasa Malaysia] [română] [русский] [српски] [ไทย] [Tiếng Việt]

Привукла вас је чињеница да Дуду Линукс омогућава вашој деци да спокојно користе рачунар, али још увек нисте сигурни да ли је то прави избор за Ваше дете? Овде ћемо видети зашто би било боље да омогућите деци да раде и да се играју на Дуду Линуксу, пре него им дозволите да гледају ТВ или да користе конзолу за играње... Наравно, ово је осетљива тема, и ми ћемо покушати да изнесемо свој став. Одмах да скренемо пажњу на то да не желимо да размишљамо у оном правцу, како да се отарасимо деце везујући их за рачунар. Желимо да обезбедимо деци да се осећају лагодно док се играју и раде на рачунару, како би савладала ову фантастичну алатку. Хајде да видимо како и зашто.

Напомена: Позивамо Вас да прочитате Манифест Дуду линукса и сазнате више о свим циљева нашег пројекта.

Садржај чланка

Забринт сам...

Не желим да ми деца буду техно-зависници!

Ни ми то не желимо! Нисмо стварали Дуду Линукс да би он заменио родитељско васпитање и образовање деце. Не желимо да деца проведу цео дан испред рачунара јер смо свесни да би у дужем периоду такав приступ имао за резултат разне и физиолошке и психолошке последице. Родитељи и даље треба да се придржавају утврђених временских граница за рад на рачунару, па чак и ако су њихова деца „луда“ за Дуду Линуксом! Стручњаци саветују да допустите деци да користе ТВ, конзолу за играње или рачунар, али не више од једног сата недељно по години старости. На пример, деца старости од 5 година не смеју да проводе више од 5 сати недељно испред поменутих техничких уређаја, а она старости од 7 година, не више од 7 сати недељно. Намеравамо да укључимо и алате који би омогућили заинтересованим родитељима да временски ограниче дечији боравак за рачунаром. Наравно, најбоље је да отворено разговорате са њима на ову тему.

Употребом рачунара, деца постају повученија, недружељубивија?

Ово је само донекле тачно. Зар се деца не повлаче у себе решавајући укрштене речи, читајући и сл.!? Још једном, не можемо рећи ништа друго осим онога што вероватно знате, а то је да је обавеза родитеља да васпитавају децу и обезбеде да буду друштвена бића, да не буду повучена. Игратје се са децом и дозволите да се Ваша деца друже и играју са другом децом.

Рачунар је за децу старијег узраста?

Ово је тачно уколико ми одрасли ништа не учинимо у прилагођавању садржаја доступних на рачунару најмлађима! То се најчешће дешава ако купимо рачунар са комерцијалним садржајима и програмима. Власнике компанија које продају и стварају такве рачунаре (и програме на њима) искључиво занима зарада и ти рачунари нису погодни за децу. Мислите о томе! Имајте на уму и да су конзоле за играње такође рачунари, али је руковање њима поједностављено и прилагођено одређеној циљној групи (играчи, најчешће баш деца). То је доказ да се радна окружења на рачунарима могу прилагодити свим узрастима, па и оном најмлађем. Тако, рачунари могу да постану одличан стваралачки прибор за децу — место где ће деца развијати способности и учити како да обогате свој живот. На овим идејама је стваран Дуду Линукс, као рачунар који пружа довољно снаге за развој вештина и знања, а далеко више од конзола за играње (да не помињемо телевизију).

Ово је за мене већ довољно сложено и напорно!?

Један од наших циљева је да олакшамо употребу система. Програми су брижљиво бирани зависно од њихове намене. Многи се већ употребљавају у основним школама широм света (нпр. у Африци, САД, Аустралији, Перуу, Венецуели, Енглеској, Финској, Аустрији, Кини, Индији и многим другим земљама). Радно окружење је осмишљено тако да садржи само оно неопходно, без постављања сувишних питања. Ми Вам гарантујемо да је ово окружење далеко једноставније за употребу од данашњих, наметнутих окружења у школама. Нека деца, узраста од три и по године, су се лепо сналазила у најнапреднијим радњама Дуду линукса, па, ако је то било једноставно њима... Не стидите се, пробајте. Покушајте да сами покренете систем пре него што га дате дечици. Не кошта Вас ништа, тј. Дуду линукс је слободан за преузимање и не морате да га купите да би сте га испробали!

ТВ, конзоле за игру, рачунари... — једно те исто!?

Ми не мислимо да је то тако, јер, један од уобичајених карактеристика играће конзоле или телевизије је пасивност. Играјући се на конзоли актер је у игри, али без могућности да промени било шта. Његова улога је да игра по замисли аутора игре, као што је код телевизије гледалац само пуки посматрач, конзумент програма и реклама. Иако корисници рачунара могу бити пуки конзументи инсталираних програма, рачунар нуди могућност да се на њему активно ствара, тј. корисник рачунара може користити рачунар као стваралачко средство. Овде истичемо, активну улогу корисника у занимањима, као што су, цртање, стварање музике и видео материјала, писање прозе, поезије, рачунарских програма. Неке од игара на Дуду линуксу могу да се мењају [1], или може се нови рачунарски код стварати [2]. Тада је улога корисника потпуно другачија — он је стваралац (продуцент). Дуду линукс има за циљ да подстакне овакав истраживачки дух, иницијативе и предузетништво!

Видео игре праве од деце глупане?

Још нисмо видели никакву студију која би ово тврдила, али запитајмо се да ли децу заглупљују ТВ и играће конзоле?. Истраживања у САД су показала да су највећи зависници од видео игара имали и лошије оцене у школи. Мислимо да садржај који предложемо деци преко Дуду линукса неће произвести овакве последице, јер, ми покушавамо да изаберемо ненасилне игре које захтевају размишљање и подстичу стваралаштво. Управо због тога, очекујемо да ће Дуду линукс имати супротно дејство, али све док се правилно употребљава! О правилној употреби свих система па и нашег писали смо већ на нашим странама, укратко, родитељи су у обавези да разговарају са децом о дужини времена проведеног за рачунаром и да, по потреби ограниче то време на разумну меру (стручњаци кажу да је то сат времена недељно по години старости)!

Како да будем сигуран да деца неће „дирати“ моје податке?

Дуду линукс може да функционише чак и ако сте потпуно уклонили из рачунара хард диск са вашим подацима или системима. Пробајте! Хард диск је једноставно непотребан уопште [3]. Дуду линукс је стабилан систем и не може се мењати од стране деце [4]. Дуду линукс је слободан софтвер, јавно објављен на интернету и свако са довољно знања и вештина може да потврди да је то тако.

Забринут сам због онога што деца могу да виде на интернету.

Једино поуздано решење је да уклоните мрежни кабл. Са друге стране, знајте да се Дуду линукс испоручује са уграђеном родитељском контролом и подешен са најстрожијим правилима. Он систематски филтрира стварни садржај сајтова користећи систем вредновања заснован на кључним речима. [5]. Тако, чак и резултати претраживача (попут гугла) могу бити одбијени ако воде ка садржајима који су непримерени за дечији узраст. То вас не ослобађа од обавезе да и на друге начине заштитите децу док су на мрежи, а најбоље би било да их пратите у почетку и објасните да ће их Дуду линукс одвести до одговарајућих материјала.

Зар се вируси не преузимају заједно са другим материјалима?

Да. У праву сте: код виндоуз система ово је велика претња (до краја 2010. године, било је око 60,000 злонамерних програма по дану) а предложене мере заштите су сумњивог порекла и делотворности! Са друге стране, Дуду линукс не користи виндоуз ни на који начин па чак и када је он већ инсталиран на неком рачунару. Дуду линукс је изграђен ан ГНУ/Линукс систему, за који, колико ми знамо, тренутно, нема циркуларних вируса и злонамерних програма. [6] јер је линукс стваран другачије од виндоуза. И, на крају, Дуду линукс је потпуно отпоран на ове напасти када се користи у „живом режиму“ на ЦД-у, и Дуду линукс никада спонтано не приступа Вашим подацима на рачунару.

Зар не треба да користим виндоуз ако деци мислим добро?

Не. Иако је виндоуз тренутно доминантан на личним рачунарима, милиони корисника рачунара већ користе ГНУ/Линукс, Мек ОС, Јуникс и сл. Многа предузећа су одавно већ прешла на употребу слободног софтвера у свакодневном раду. Можете и сами потражити размишљања на ову тему, а у прилог нашој тврдњи иде и распрострањеност система Андроид за паметне телефоне које покреће ГНУ/Линукс.

Зар ово није старомодно — данас су програми на мрежи („у облаку“)!?

Тачно је да је од почетка 2000-их, „уређивачки тренд“ да се програми пребаце на мрежу (нешто као гугл начин — гуглови програми). Доста дечијих програма прати овај тренд, ипак, немојте бити у заблуди — под окриљем ових бесплатних услуга, често се крију замке. Предузећа која промовишу овај вид „рачунарске будућности“ у ствари користе наше рачунаре за своје презентације и своје циљеве. Корисници ових „услуга“ добровољно користе њихове програме који су искључиво под њиховом контролом.

Уколико уклоните све програме из рачунара и само користите издања програма за мрежу, онда је ваш рачунар неупотребљив без приступа тим мрежним услугама [7] Оно што може бити јако рискантно, у многим ситуацијама, је чињеница да је све мање Ваших података на Вашем рачунару када користите ове „услуге“. Размислите о овоме.

Верујемо да ово није добро за нас, јер је једнострано и усмерено против корисника, а представља претњу за наше слободу избора и слободу размишљања. ГНУ/линукс изворно доноси веома велики број програма, а они заједно јако лепо сарађују како би се избегли проблеми за време њиховог инсталирања или уклањања. Они су стварани поштујући стандардне врсте датотека, које се лако могу размењивати. Због свега набројаног, верујемо да је и Дуду линукс понајмање старомодан. Верујемо да је он систем који ће свима, а најпре нашој деци, бити онај који нуди светлију будућност! С друге стране, концентрација моћи, у рукама малог броја људи, увек тежи да доведе до злоупотреба (ваљда нас је историја нешто и научила).

Дух слободног софтвера

Размена

За разлику од онога што би неке моћне, индустрије под политичким утицајима, желеле да верујемо, постоји алтернатива за куповину програма или пиратерствое: слободна размена (дељење) програма и дела. Како да децу научимо да живе у хармонији, ако их не учимо да се помажу и деле оно што наша цивилизација и они понаособ имају? И како да се изгради просперитетно и срећно друштво ако они који га чине не желе да међусобно деле знања и друге праве вредности? Ово је један од темеља покрета слободног софтвера — на енг. „free software“ треба разумети као слободан софтвер, а не софтвер који је бесплатан, као што су фривер („freeware“) или шервер (shareware). Уместо да спречавају кориснике програма да раде шта хоће са слободних програмима (неважно је да ли су они бесплатни или не), ствараоци слободних програма им дају и потпуну слободу у размени са другима. Касније ћете можда и Ви имати прилику да објасните некоме да је Дуду линукс развијан негујући идеје међусобне размене, јер Дуду линукс је потпуно слободан програмски пројекат.

Размена знања: замајац напретка

Слично научној заједници која је регуларно и отворено делила свој рад, слободни програми су стварани и стварају се размењујући плодове рада свих рачунарских стручњака у свету. Штавише, један од чинилаца који је омогућио процват дате цивилизације у датом тренутку, је комуникација и размена знања. Супротно овоме, моћни људи су често ускраћивали приступ знањима другим људима, због разних, најсебичнијих разлога (нпр. да би сачували своју власт и сл.). Слободни програми нуде визију у којој информатика обогаћује људско искуство и користи свима, а не само мањини која ствара и контролише све друге. На овај начин се обезбеђује да се сво знање и моћ, врате и остану у рукама корисника.

Удружено стварање у заједницама на мрежи

Слободни програми су обично организовани кроз заједнице сарадника из целог света (оних који побољшавају или развијају софтвер заједно). Тако, може постојати конкурентни пројекат слободног програма, јер су сви ови пројекти генерално транспарентни и дефинисани кроз лиценце слободних програма, али ови пројекти не спречавају кориснике да користе алатке једног пројекта у другим пројектима, већ се труде да промовишу поновно коришћење програмских алата.

Рачунари у нашем друштву

Рачунари: неизбежно оруђе

Како ствари стоје данас, изгледа да ће се све покретати рачунарима. Готово је немогуће да не користите рачунар у свакодневном животу. Старије генерације су ипак успеле да избегну рачунаре али млађи нараштаји се суочавају са рачунара у својој кући и у школи. Штавише, млади људи веома воле услуге које се нуде на интернету и комуникацију путем рачунара. Осим тога, они ће врло вероватно користити рачунаре и у својим занимањима. Непотребно је рећи, они који заиста познају рачунарске програме и саме рачунаре имају конкурентску предност у односу на оне који их не познају, а тако ће највероватније и остати.

Рачунари контролишу наше друштво

Као што не можемо без воде и струје, наше друштво не може да функционише без рачунара. Осим тога, рачунари контролишу размену информација широм света, и, заиста, они контролишу наше цело друштво. Тако, људи који контролишу корисничке програме могу да одреде како ће се они и користити и по којој цени. Неки од ових су чак себи дали могућност да даљински контролишу програме које су продали, а такође и наше податке (нпр. преко процеса ажурирања)! Ово, наравно, може бити и још горе ако смо дозволили (преко разних интернет сервиса) да нашим подацима управљају други и да их они чувају уместо нас, али не на нашем рачунару!

Осим тога, људи који контролишу интернет (а многи се боре да искористе ову контролу), одређују шта ће другим људима бити (не)доступно, шта могу да (не)знају или шта могу да (не) купују. Ова интернет контрола се може постићи на извору, од веб провајдера неке странице, током преноса података путем приступних провајдера, или коначно на нашим рачунарима уколико дозволимо разним уредницима програма да уместо нас бирају шта је за нас добро. Ево неких примера моћи које рачунари могу обезбедити:

  • Музику коју купујете на мрежи можете слушати на производима датог бренда. То је било незамисливо у старим данима аудио касета
  • Ажурирањем програма или вашег система инсталирају се програми које никада нисте тражили. Неки од ових програма су видљиви (нпр. „search bar“ или „web navigator“), а неки су потпуно скривени!)
  • На ваш мобилни телефон можете да инсталирате само програме и музику који се дистрибуирају преко страница произвођача
  • Кубанци више не могу да комуницирају путем МСН-а (MSN) јер му је „један уредник“ пресекао приступ у целој земљи
  • Болничке собе за хитне случајеве у Естонији су се среле са једносатном блокадом након општег рачунарског напада на земљу

Без сумње, ако научимо нашу децу да само пасивно користе рачунар, она неће бити у стању да избегну последице ове врсте. То су стратешка питања која се тичу целог народа или земље, као што смо могли претходно и видети. Рачунари су стварани да служе људима, али не и да их поробљавају. Не заборавите да наша деца су наша будућност.

У школама се више не учи информатика — рачунарство!

Поред свих лепих речи које разни званичници изговоре о употреби рачунара у школама, деца немају никаквих стварних знања из области рачунарства. Деца се заглупљују, савладавањем специфичних корисничких сучеља, и то најчешће сучеља оних програма за које су се разне компаније на најпрљавије начине избориле, не би ли они постали део „рачунарске науке“. Многа деца чак не науче ни значења најосновнијих рачунарских појмова. Са друге стране, научили су да је „5 ставка у менију Едит, блабла“! Деца се често присиљавају да користе програме на језику њима неразумљивом, а министарства просвете и саме школе не омогућавају помагала за савладавање рада у програмима на матерњем језику! Настава из информатике је постала средство за збуњивање деце и њихово васпитавање за будуће верне слуге разних монополиста. Наравно, не могу сва деца постати рачунарски генији или научници. Ми смо дужни да им пружимо сво постојеће информатичко знање, на једноставне начине, ако ни због чега другог, оно због претходно описаних разлога.

Рачунари су разноврсни и могу се програмирати

Покретање Дуду линукса на рачунару који садржи још један систем показује да се веома различите ствари могу обављати на истом рачунару — све је само ствар програмирања. Тако, адолесценти ће можда пожелети да истражују рачунаре, да открију шта је рачунар и како је оно што он ради могуће остварити. А са Дуду линуксом све може да се анализира и мења. Он ће помоћи да научимо нашу децу шта су рачунари заправо, омогућавајући им да изведу било који експерименте који пожеле.

Footnotes

[1] У неколико игара на Дуду линуксу, нивои игре могу бити стварани изнова или уређивани (нпр. „Ејбова невероватна пустоловина и Тауер Топлер).

[2] Као што су измене на самом систему или писање програмира.

[3] Осим у случају да желите да га инсталирате, или да на хард диску сачувате датотеку трајности (када се Дуду линукс користи у режиму трајности.

[4] његова физичка подршка, ЦД или УСБ диск, могу бити на другој страни.

[5] Родитељска контрола садржи листу кључних речи са одговарајућим придруженим им "штетностима", а користи се за процену пристојности садржаја на траженој страници према нивоу филтера строгости. Кључне речи су преведене на неколико језика.

[6] Повремено су постојали вируси, али су особине линукса које су ти вируси користили давно унапређене од стране инжињера који раде на развоју линукса.

[7] Нпр. пошто ваш провајдер има техничких проблема (затворио је радњу и напустио своју службу) или због тога што су сервиси сада под месечним закупом и постали су прескупи...


identica logo facebook logo google+ logo

Географски положај посетилаца

DoudouLinux logo Debian logo TSPU logo Genesi logo Gandi logo Hosting Extreme logo Linux Jobs Reviewed by I love Free Software

Creative Commons Copyright © DoudouLinux.org team - Сви текстови на овом сајту су објављени под лиценцом Creative Commons BY-SA

SPIP | template | Мапа презентације| Follow-up of the site's activity RSS 2.0