DoudouLinux DoudouLinux

Calculatorul pe care ei îl preferă!

Limbile site-ului [ar] [cs] [de] [en] [es] [fa] [fr] [it] [ms] [nl] [pt] [pt_br] [ro] [ru] [sr] [sr@latin] [th] [uk] [vi] [zh]

> Română > Despre > De ce ar trebui să încerc DoudouLinux?
WARNING: this section may be still refering to DoudouLinux 1.2 Gondwana. Please browse the English section to learn about DoudouLinux 2.1 Hyperborea.

De ce ar trebui să încerc DoudouLinux?

Aprilie 2011 — ultima actualizare Septembrie 2011

Toate versiunile acestui articol : [čeština] [English] [Español] [français] [italiano] [Bahasa Malaysia] [română] [русский] [српски] [ไทย] [Tiếng Việt]

Ați putea fi interesați să încercați DoudouLinux deoarece acesta permite copiilor dumneavoastră să folosească calculatorul fără nicio grijă, însă nu sunteți convinși pe deplin? Vă rugăm să ne permiteți să vă arătăm de ce ar trebui să vă lăsați copiii în fața DoudouLinux, în loc de a prefera o consolă de jocuri sau televizorul. Suntem conștienți că subiectul este unul delicat, însă trebuie să cunoașteți abordarea DoudouLinux. Obiectivul nostru nu este doar acela de a așeza copiii în fața unui calculator, ci, mai mult, de a-i ajuta să descopere cu ușurință căile de a stăpâni această unealtă fantastică. Haideți să vedem despre ce este vorba.

Îngrijorările dumneavoastră

Nu doresc ca ei să devină dependenți de calculatoare!

Și nici noi! Nu am creat DoudouLinux pentru a înlocui părinții în procesul de educație al copiilor, prin plasarea acestora din urmă în fața unui calculator pentru toată ziua, acceptând consecințele fiziologice și psihologice care decurg de aici. Părinții trebuie să impună limite în utilizarea calculatoarelor chiar dacă toată lumea este entuziasmată de DoudouLinux! Specialiștii recomandă ca durata de utilizare a televizorului, consolei de jocuri sau a calculatorului de către copii să se încadreze în o oră pe săptămână pe anul de vârstă. De exemplu, un copil de 5 ani nu ar trebui să fie lăsat într-o săptămână să utilizeze televizorul+consola de jocuri+calculatorul mai mult de 5 ore; un copil de 7 ani, nu mai mult de 7 ore pe săptămână. Plănuim ca pentru DoudouLinux să includem utilitare care vor permite părinților îngrijorați de acest aspect să configureze limite de timp pentru utilizarea calculatoarelor pe care este prezent DoudouLinux; totuși, este bine să discutați cu copiii despre aceste limite înainte de a le activa.

Calculatorul nu-i va izola?

Da, însă ați putea spune același lucru despre citit sau despre rebusuri! Din nou, reiterăm rolul părinților în a-i încuraja pe copii să-și lărgească orizontul, fără a deprinde obsesii.

Nu sunt oare calculatoarele destinate copiilor mai mari?

Este adevărat, în cazul calculatoarelor obișnuite, vândute fără DoudouLinux. Calculatoarele normale nu sunt potrivite pentru copii! Însă, vă reamintim, consolele pentru jocuri sunt și ele calculatoare, miniaturizate pentru a se potrivi copiilor. Din asta învățăm că, odată adaptate pentru copii, calculatoarele pot fi utilizate de aceștia, chiar și de cei mai mici. Calculatorul poate astfel deveni o unealtă creativă fantastică pentru copii. Acesta este motivul pentru care a apărut DoudouLinux. Noi credem că astfel calculatorul are un potențial de a dezvolta abilitățile copiilor mult mai mare decât o consolă pentru jocuri - ca să nu mai vorbim de comparația cu televizorul.

Deja este destul de complicat pentru mine!

Scopul DoudouLinux este acela de a aduce ușurința utilizării unei console de jocuri în utilizarea calculatorului. Aplicațiile au fost alese cu grijă, în funcție de scopul lor. Multe dintre ele sunt utilizate în școlile primare din toată lumea, precum în Africa, SUA, Insulele Cook, Australia, Anglia, Peru, Venezuela, China, Spania, India, Finlanda, Austria și altele. Mediul grafic a fost gândit astfel încât a fost îndepărtat tot ceea ce nu este neapărat necesar. DoudouLinux nu pune întrebări. Noi vă garantăm că este cu adevărat mai simplu de utilizat decât un sistem standard. Unii copii de 3 ani și jumătate pot naviga fără efort prin cele mai avansate activități. Dacă este atât de simplu pentru ei, este chiar mai simplu pentru dumneavoastră. Încercați-l chiar dumneavoastră înainte de a-l oferi copiilor. Este gratuit, astfel încât nu trebuie să-l cumpărați înainte de a-l putea încerca!

Televizorul, consolele de jocuri, calculatoarele – toate sunt la fel?

Noi credem că nu. O trăsătură comună consolelor de jocuri și televizoarelor este pasivitatea. Jucătorul, în cazul consolelor de jocuri, este și actorul jocului, dar de regulă nu poate schimba nimic. Rolul acestuia este consumul de jocuri, exact precum televiziunea pune telespectatorii în rolul de a consuma programe și reclame. Astfel, chiar dacă utilizatorii de calculatoare pot fi categorisiți drept consumatori ai software-ului instalat pe acestea, calculatoarele pot deveni unelte de creație care oferă cu adevărat utilizatorului un rol activ, ca de exemplu în realizarea de grafică, desene, crearea de muzică, scriere de proză, poezii, sau scrierea de cod pentru calculator. Unele jocuri din DoudouLinux pot fi modificate, de exemplu [1]sau poate fi scris cod nou [2]. Așa că rolul utilizatorului este total diferit – acesta este un producător. DoudouLinux țintește către stimularea descoperirii, a inițiativei, a curiozității și a spiritului întreprinzător!

Oare jocurile video nu-i va prosti?

Nu avem cunoștință de niciun studiu care să confirme acest lucru, însă întrebarea este justificată atunci când oferim copiilor o consolă de jocuri sau când îi lăsăm să petreacă prea mult timp în fața televizoarelor. Studiile din Statele Unite arată însă că cei mai dependenți sunt și cei cu cele mai mici note în școală. Noi credem că un rol în efectul observat în aceste studii este jucat de conținutul propus copiilor. DoudouLinux încearcă să aleagă jocuri video non violente, care solicită gândirea sau dezvoltarea de strategii. Sperăm ca DoudouLinux să aibă un efect invers atât timp cât este utilizat cu moderație!

Cum pot fi sigur că datele mele din calculator nu vor fi afectate?

DoudouLinux poate funcționa și în cazul în care scoateți discul fix din calculatorul dumneavoastră, adică fără sistemul de operare și datele existente. Încercați! Nu are nevoie deloc de acestea [3], datele dumneavoastră sunt protejate. DoudouLinux nu este fragil și nu poate fi stricat de copii [4]. DoudouLinux este publicat în regim deschis pe Internet, oricine care are abilități în domeniul informaticii poate verifica acest lucru.

Sunt îngrijorat de ceea ce pot vedea copiii pe Internet.

Singura soluție în care puteți avea încredere este scoaterea cabului de rețea; altfel, rețineți că DoudouLinux conține un filtru pentru control parental configurat cu reguli stricte. Acesta filtrează sistematic în timp real conținutul site-urilor web utilizând un sistem de evaluare bazat pe cuvinte-cheie [5]. Astfel, chiar rezultate ale căutării pe motoare precum Google pot fi respinse dacă acestea conduc la site-uri nepotrivite copiilor. Rețineți, de asemenea, că filtrul nu exclude rolul dumneavoastră de asistare a copiilor pe Internet; noi vă recomandăm să-i supravegheați discret, mai ales la început, și să le explicați că DoudouLinux îi va conduce numai către materiale potrivite.

Nu cumva virușii se răspândesc prin ceea ce descărcăm?

Da, aveți dreptate: în lumea Windows® amenințările din această direcție sunt foarte mari (60,000 de noi programe malware pe zi la sfârșitul anului 2010) iar metodele de protecție sunt cel puțin îndoielnice. DoudouLinux nu utilizează deloc sistemul Windows®, chiar dacă este instalat în calculatorul dumneavoastră. DoudouLinux rulează un sistem Linux, pentru care, după cum știm, nu există viruși în circulație [6] deoarece Linux-ul este proiectat diferit. DoudouLinux rulează nativ într-un mod în care, chiar dacă există programe malware care l-ar putea ataca, nu vor reuși să pătrundă în sistem. În cele din urmă, reamintiți-vă că DoudouLinux nu accesează spontan datele din calculatorul dumneavoastră.

Nu avem oare nevoie de Windows® pentru a-l rula?

Nu, deși Windows® este sistemul de operare dominant pentru calculatoare personale, alte milioane de oameni utilizează Linux, Unix, și MacOS. Mulți dintre aceștia utilizează Linux-ul pe desktopuri moderne. Gândiți-vă la următoarele fapte:

După cum arată informațiile de mai sus, din contră, Linux-ul este sinonim cu inovația și deschis către viitor. Inițierea copiilor dumneavoastră în Linux nu este o greșeală, ci o investiție în viitorul lor. Chiar dacă linux-ul deține o cotă de piață marginală, este important faptul că astfel copiii vor reuși să stăpânească și alte programe pentru calculatoare, indiferent de forma acestora, și nu se vor simți pierduți atunci când se vor întâlni cu sisteme diferite sau cu aplicații diferite. Noi dorim să le prezentăm potențialul calculatoarelor, și nu un anume produs software.

Nu este cam demodat, în zilele noastre software-ul parcă s-a mutat online?

Este adevărat că începând cu anii 2000 există tendința de a trece către aplicațiile online, în stilul Google. Aplicațiile pentru copii urmează și ele această tendință; însă este bine să luați în considerare toate aspectele, sub forma unui favor este posibil să se ascundă o capcană. Într-adevăr, aceste soluții ademenesc prin promisiunea de a rezolva problemele pe care calculatoarele personale le au în prezentarea actuală. Însă în abordarea online programele pe care le folosiți nu sunt instalate nativ în calculator, ci sunt controlate de alții.

Mai mult, dacă ștergeți toate programele din calculator astfel încât să-l utilizați numai cu versiunile online, atunci îl veți putea utiliza numai dacă aveți la dispoziție o conexiune Internet [7]. De asemenea, situațiile în care datele dumneavoastră nici nu sunt în propriul calculator sunt din ce în ce mai des întâlnite. Pe scurt, vă puneți într-o poziție în care furnizorii software-ului folosit de dumneavoastră au un control total asupra a ceea ce faceți cu propriul calculator. Realizarea frecventă a copiilor de siguranță pentru datele online, pe discul fix al calculatorului, este foarte necesară în acest caz. Ca rezultat, anumiți furnizori pot de-acum să vă impună ce să cumpărați și ce să gândiți.

Noi credem că această situație nu este de dorit, întrucât este îndreptată total împotriva utilizatorilor și se arată a fi o amenințare împotriva gândirii și a alegerilor libere. Deoarece pentru Linux există un număr mare de aplicații, acestea sunt strânse laolaltă pentru a oferi posibilitatea instalării sau dezinstalării lor fără nicio problemă. Aplicațiile sunt proiectate să utilizeze formate standard, pentru ca schimburile de informații să se facă fără probleme. Se pare așadar că DoudouLinux nu este deloc demodat, ci mai degrabă reprezintă un viitor mai atractiv! Concentrarea puterii tinde întotdeauna să conducă la abuzuri.

Filosofia programelor libere

Partajare

Spre deosebire de ceea ce industria de profil, puternică și capabilă de influență în mediul decizional, dorește să credeți, există o a treia alternativă la cumpărarea sau piratarea software-ului: partajarea. Cum doriți să învățați copiii să trăiască împreună în armonie dacă nu îi învățați să împartă ceea ce au? Și cum să construim o societate înfloritoare dacă indivizii doresc să țină numai pentru ei ceea ce ar folosi și altora? Aceasta este una din fundațiile mișcării pentru programe libere (software-ul liber înseamnă libertate, nu gratuitate, precum în freeware sau shareware). În loc de a împiedica utilizatorul să facă tot ceea ce dorește cu un anume program, (oferit gratuit sau nu), el este încurajat să-l partajeze în totalitate. Odată ce copiii vor crește, le veți putea explica faptul că dezvoltarea DoudouLinux se bazează pe valorile programelor libere, întrucât DoudouLinux este 100% un proiect software liber.

Partajarea cunoașterii: motorul progresului

Precum în cazul comunității științifice, care publică regulat și deschis progresele realizate, software-ul liber este bazat pe partajarea progreselor între specialiștii în calculatoare din toată lumea. Putem spună fără greșeală că unul din factorii care au facilitat dezvoltarea oricărei civilizații la un moment dat a fost comunicarea și partajarea cunoașterii. Contra-exemplul este reprezentat de acțiunile istorice ale celor puternici, prin care doreau păstrarea cunoașterii în mâinile unei minorități privilegiate, cu scopul de a păstra puterea. Software-ul liber oferă o perspectivă în care informatica se dezvoltă în beneficiul tuturor în loc de a aduce beneficii unei minorități care creează și controlează anumite descoperiri; astfel, puterea este înapoiată utilizatorilor.

Construim împreună, în comunitățile online

Software-ul liber este organizat de regulă în comunități de contribuitori din toată lumea, care îmbunătățesc sau construiesc împreună programe. Pot exista proiecte libere care sunt în competiție cu altele, dar, deoarece aceste proiecte sunt, în general, transparente și guvernate de licențe software libere, ele nu încearcă să prevină utilizatorii în dorința lor de a migra către alte proiecte sau utilizări ale proiectelor – mai degrabă este promovată reutilizarea utilitarelor software. În lumea programelor tradiționale, vânzătorii se luptă de cele mai multe ori pentru a preveni tendința utilizatorilor de a trece la un program de-al competiției. De exemplu, datele utilizatorilor sunt înregistrate și salvate într-un format secret, dificil de citit de către produsele competiției; sau software-ul va funcționa numai cu produse ale aceleiași mărci, sau va fi acoperit de patente care vor limita legal potențialul și utilizările produselor competitorilor.

Calculatoarele în societatea noastră

Calculatoarele: unealta fără de care nu se poate

În zilele noastre calculatoarele sunt prezente în toate domeniile. Este practic imposibil ca pe parcursul vieții, cineva să nu intre în contact cu un calculator. Generațiile mai vechi se străduiesc să le evite, însă generațiile tinere descoperă calculatoarele acasă sau în școală. Tinerii în special sunt înnebuniți după serviciile oferite pe Internet și transformă calculatorul într-o unealtă de comunicare. Mai mult, putem spune fără îndoială că vor utiliza calculatoarele în viitoarele activități profesionale. Nu mai este nevoie să subliniem că cei care deprind mai bine utilizarea calculatoarelor vor avea un avantaj competitiv asupra celor care nu vor reuși să capete aceste deprinderi. Iar acest avantaj contează din ce în ce mai mult – asta aflăm din mediul economic al zilelor noastre.

Calculatoarele controlează societatea noastră modernă

Precum în cazul apei și al electricității, societatea modernă nu poate funcționa fără calculatoare. În plus, calculatoarele controlează schimburile de informații la nivel global; într-adevăr, se poate spune că acestea controlează întreaga societate. De aceea oamenii care controlează software-ul destinat utilizatorilor pot defini ceea ce pot face utilizatorii sau ce nu pot face utilizatorii cu uneltele lor, plus prețul de vânzare. Anumiți producători și-au rezervat dreptul de a controla la distanță programele vândute precum și datele dumneavoastră (prin procesul de actualizare, de exemplu)! Lucrurile se văd și mai rău atunci când utilizați numai servicii online, unde datele nici nu sunt în calculatorul dumneavoastră.

Mai mult, cei care controlează Internetul – și trebuie să știți că mulți se luptă pentru preluarea acestui control – sunt în măsură să controleze ceea ce oamenii pot vedea, cunoaște sau nu, cumpăra sau nu. Controlul Internetului poate fi obținut la sursă prin furnizorii serviciilor de găzduire, la transmiterea informațiilor prin furnizorii de servicii Internet sau chiar la destinatar, prin software-ul instalat pe calculatoarele dumneavoastră. Vă prezentăm câteva exemple ale puterii pe care au câștigat-o prin intermediul calculatoarelor:

  • muzica pe care o cumpărați online poate fi ascultată numai folosind produse ale unei anumite firme; acest lucru era ceva de neconceput în zilele casetelor audio
  • actualizarea software-ului din calculator poate instala programe pe care nu le-ați solicitat niciodată, precum bare ale unor motoare de căutare sau navigatoare de Internet – sau chiar programe de tip stealth, invizibile
  • pe telefonul mobil puteți instala numai programe sau muzică distribuite pe site-ul producătorului
  • cubanezii nu pot comunica prin protocolul MSN deoarece producătorul a tăiat accesul întregii țări
  • serviciul de medicină de urgență din Estonia s-a confruntat cu o perioadă de inactivitate impusă de o oră, după un atac informatic general asupra rețelei

Fără îndoială, dacă ne vom învăța copiii să utilizeze calculatoarele în modul pasiv, ei nu vor fi capabili să se protejeze împotriva acestor tipuri de consecințe. Este un aspect strategic, care privește chiar națiunile, după cum am arătat mai sus. Calculatoarele au fost proiectate pentru a servi utilizatorii, nu pentru a-i supune. Nu uitați că viitorul nostru este reprezentat de copii.

În școli practic nu se învață informatică

În ciuda cuvintelor frumoase și a discursurilor despre utilizarea calculatoarelor în școli, metoda românească nu învață copiii utilizarea calculatoarelor, ci doar noțiuni de bază. Copiii sunt învățați să efectueze clicuri pe butoanele frumos colorate, dar sunt rar învățați să creeze cu ajutorul calculatoarelor. Nu sunt învățați despre funcționarea acestora, în special despre cum le pot modifica comportamentul; de aceea tinerii vor fi capabili să descarce programe, să le cumpere eventual, dar nu vor ști să facă un calculator să realizeze exact ceea ce ei și-ar dori. Desigur, nu toți trebuie să devină ingineri de sistem, însă motivele descrise mai sus ar atrage cu siguranță pe mulți în domeniu.

Calculatoarele sunt programabile în întregime

Pornirea DoudouLinux pe un calculator care are instalat un alt sistem demonstrează că lucruri total diferite pot fi executate de aceeași mașină - este doar o chestiune de programare. Astfel, pe parcursul adolescenței, copiii pot fi curioși în a înțelege cum poate fi posibil acest lucru. Iar cu DoudouLinux totul poate fi analizat și modificat, cu condiția de a înțelege suficient limba engleză. DoudouLinux este așadar mai potrivit pentru a arăta copiilor ceea ce sunt de fapt calculatoarele, pentru că le permite să facă orice experimente le-ar trece prin cap.

Note

[1] Pot fi editate sau create nivele în anumite jocuri, precum Aventurile lui Abe sau Tower toppler.

[2] Precum modificările sistemului sau programarea de aplicații.

[3] Singurul caz în care este necesar discul fix este acela în care activați persistența datelor pe acest disc fix, intern, neavând așadar acces la datele salvate anterior în situația în care-l scoateți.

[4] Suportul fizic însă, CD-ul sau mediul USB, poate fi stricat.

[5] Controlul parental se bazează pe o listă de cuvinte-cheie asociate cu o evaluare a gradului de risc. Lista este folosită la evaluarea conținutului paginii web ca fiind potrivit sau nu cu nivelul restricțiilor impuse de filtru. Cuvintele-cheie sunt traduse în mai multe limbi.

[6] Există viruși, dar aceștia utilizează defecte de programare care au fost corectate de mult timp. Programatorii care lucrează la acest sistem au reparat ceea ce era greșit.

[7] Furnizorul de servicii Internet se poate confrunta cu o problemă tehnică, poate închide afacerea sau poate cere bani prea mulți pentru serviciile sale!


identica logo facebook logo google+ logo

Localizarea geografică a vizitatorilor

DoudouLinux logo Debian logo TSPU logo Genesi logo Gandi logo Hosting Extreme logo Linux Jobs Reviewed by I love Free Software

Creative Commons Copyright © DoudouLinux.org team - Toate textele din această pagină sunt publicate sub licența Creative Commons BY-SA

SPIP | schelet | Harta site-ului| Urmăriţi activitatea site-ului RSS 2.0