DoudouLinux DoudouLinux

Calculatorul pe care ei îl preferă!

Limbile site-ului [ar] [cs] [de] [en] [es] [fa] [fr] [it] [ms] [nl] [pt] [pt_br] [ro] [ru] [sr] [sr@latin] [th] [uk] [vi] [zh]

> Română > Despre > Alte informații > Originile DoudouLinux
WARNING: this section may be still refering to DoudouLinux 1.2 Gondwana. Please browse the English section to learn about DoudouLinux 2.1 Hyperborea.

Originile DoudouLinux

Septembrie 2010 — ultima actualizare Februarie 2011

Toate versiunile acestui articol : [čeština] [English] [français] [italiano] [Bahasa Malaysia] [română] [русский] [Tiếng Việt]

“Doudou” este un cuvânt din limba franceză care poate însemna păturică, ursulețul de pluș sau hăinuța, în general obiectele de care se atașează copiii, pe care le poartă pretutindeni și pe care le strâng la piept atunci când merg la culcare. Linux este un sistem de operare complet, care nu este foarte cunoscut publicului larg. Acesta rulează pe calculatoare de toate felurile, de la cele mai mici, la cele mai mari. Astfel, DoudouLinux dorește să asigure copiilor “calculatorul pe care ei îl preferă”, lucrul care se potrivește atât de mult nevoilor lor, încât aceștia îl vor dori oriunde! Și pentru că licența DoudouLinux este foarte permisivă, copiii chiar îl vor putea avea oriunde.

Ce a determinat dezvoltarea DoudouLinux?

Dezvoltarea DoudouLinux pleacă de la ideea potrivit căreia utilizatorii de calculatoare, presupunând că termenul se referă doar la cei care utilizează calculatorul (adică nu și administrează acel calculator), trebuie să aibă acces foarte ușor la ceea ce au nevoie:

  • să pornească aplicații, ceea ce înseamnă că acestea trebuie să fie ușor de găsit
  • să configureze mouse-ul, să configureze volumul sunetului, eventual să configureze maparea de tastatură [1] sau rezoluția monitorului
  • să conecteze anumite dispozitive externe precum mediile USB sau o imprimantă
  • să acceseze documentele, salvate anterior, sau să poată dispune de progresele efectuate
  • să se conecteze la o rețea, de exemplu la Internet
  • să pornească și să oprească calculatorul!

Orice altă funcționalitate suplimentară este opțională și, odată ce sunt făcute anumite configurări, utilizatorii ar trebui să lucreze doar cu aplicațiile și datele acestora, eventual să utilizeze câteva dispozitive externe. Pentru a obține acest lucru, sistemul ar trebui să se autoconfigureze pe cât posibil. DoudouLinux încearcă să realizeze un mediu care face aceste lucruri. Probabil că ați observat că, prin comparație, consolele de jocuri sunt mult mai ușor de utilizat decât calculatoarele. Adevărul este că aceste console de jocuri sunt, de asemenea, calculatoare, așa că de ce ar fi calculatoarele mai complicat de utilizat?

Istoria proiectului

DoudouLinux este rezultatul unei serii de încercări și considerații clădite în jurul sistemului de operare Linux. Ca motivație suplimentară aceleia că este un sistem puternic și foarte versatil [2], Linux asigură nativ un număr ridicat de aplicații care pot fi utilizate de copii sau chiar dedicate acestora. Însă, la fel ca toate sistemele de operare instalate pe calculatoarele destinate publicului larg, interfața standard Linux este proiectată pentru oameni care știu deja să utilizeze un calculator. Încă de la început însă, scopul proiectul DoudouLinux este acela de a face Linux-ul, și deci calculatoarele, ușor accesibile copiilor.

Primele încercări au avut loc în ultima parte a anului 2006, fiind implicați copiii fondatorului proiectului (copii care aveau atunci 3 ani, respectiv 4 ani). A devenit evident că o interfață standard nu va fi potrivită dintr-un motiv foarte simplu: copiii nu puteau citi textele din meniuri! Primele încercări cu sesiuni bazate pe pictograme adăugate pe panou au fost rulate în mediul standard [3]. Unele aplicații au putut fi lansate în acest mod iar popularitatea acestora a putut fi evaluată: Gamine, Pysycache, TuxPaint, Domnul Cartof, GCompris, Childsplay.

Mediile dezvoltate mai târziu special pentru copii și-au căpătat însușirile de bază: sesiuni care să cuprindă o interfață gen categorii (file) precum EeePC și sesiuni care să pornească o singură aplicație. Au existat două motivații. Pe de o parte, în mediile grafice standard trebuia să ascundem sau să inhibăm multe din funcțiile conținute (meniuri derulante, pictograme de pe spațiul de lucru, meniuri contextuale, administrator de fișiere, etc.). Pe de altă parte, copiii foarte mici (între 2 și 3 ani) nu înțeleg rolul mouse-ului și cu atât mai puțin pe cel al tastaturii. De aceea, nu este normal ca ei să se găsească într-un mediu în care trebuie să aleagă din aproximativ 50 de aplicații! Așa că s-a dovedit mai bună alegerea unui mediu minimal și construirea pe fundațiile acestuia.

Ultimul eveniment determinant s-a petrecut în ultima parte a anului 2009, când fondatorul proiectului a realizat că generarea unui LiveCD particularizat, bazat pe Debian Linux, era o sarcină simplă [4]. Înainte de asta, DoudouLinux nu era decât un set de scripturi plus unele particularizări, mai mult sau mai puțin manuale, care conduceau către un mediu adaptat copiilor. Prin LiveCD, am reușit să realizăm, în sfârșit, un mediu gata de utilizare, ușor de obținut, ușor de testat, ușor de tradus - cel puțin sperăm acest lucru - și ușor de utilizat și instalat.

De ce Linux?

În zilele noastre mulți oameni au auzit doar de Windows® deoarece producătorii care se adresează publicului larg nu permit descoperirea alternativelor [5]. Însă sistemele Linux rulează pe un număr însemnat de echipamente de calcul: de la sistemele ADSL la cele mai puternice calculatoare din lume, trecând prin telefoane portabile și servere de Internet, iar lista este în creștere continuă. Am ales Linux din următoarele motive:

  • Linux este disponibil împreună cu un număr copleșitor de aplicații, din care o parte sunt dedicate copiilor. Mai mult, sistemul administrează direct aceste aplicații, ceea ce garantează că acestea vor rula fără probleme.
  • Linux are nevoie de resurse mult mai mici decât competitorii Mac OS X® și Windows®. Pe când aveți nevoie de 10 până la 20 GB doar pentru a instala sistemele amintite mai sus, cu Linux obținem un mediu complet și funcțional utilizând 0.7 GB pe un singur CD… Nu aveți nevoie de un calculator nou, orice mașină produsă începând cu anul 2000 are suficiente resurse pentru a rula DoudouLinux.
  • Linux este disponibil împreună cu drivere pentru o gamă largă de echipamente, iar sistemul configurează aceste drivere fără intervenția utilizatorului.
  • Linux poate fi personalizat în întregime. Deoarece vorbim despre un sistem deschis, nimic nu este ținut departe de cei care doresc să-i cunoască alcătuirea internă, așa că orice aspect poate fi modificat pentru a obține exact ceea ce este dorit.
  • Linux nu este deloc amenințat de milioanele de viruși și coduri malware care se răspândesc pe Internet sau prin intermediul mediilor USB [6].
  • Linux este un sistem stabil, de încredere și foarte bine testat. Odată instalat, nu are probleme legate de alterarea elementelor interne, iar performanțele sistemului nu scad dramatic doar pe parcursul câtorva săptămâni.
  • Au fost scrise utilitare Linux puternice care permit crearea unor sisteme direct pe CD sau medii USB, care au capacitatea de autorulare, precum DoudouLinux.
  • Linux este mult mai amuzant decât celelalte sisteme de operare, îndeosebi pentru specialiști! Desigur că este nevoie de multă practică pentru a proba această afirmație :).
  • Ultimul argument, dar nu cel din urmă, licența Linux permite oricui utilizarea, copierea și distribuirea acestuia oriunde în lume [7] în timp ce producătorii Mac OS X® și Windows® doresc exact contrariul și impun acest lucru prin toate mijloacele disponibile.

Există doar două elemente care se pot constitui ca minusuri, și anume hardware-ul recent, pentru care nu există drivere care să le gestioneze corect, plus reticența unora de a folosi ceva necunoscut lor. Dacă gândiți în continuare că ar fi trebuit să alegem Windows®, sub pretextul că este cel mai întâlnit sistem de operare pentru calculatoare personale, vă invităm să citiți pagina De ce ar trebui să folosiți DoudouLinux, care va răspunde indirect acestei obiecții.

Note

[1] Maparea de tastatură este modul în care sunt aranjate caracterele pe tastatură.

[2] Linux rulează pe majoritatea dispozitivelor ADSL, pe telefoane mobile precum și pe 95% din supercalculatoarele cele mai puternice de pe planetă…

[3] în acest caz mediul Gnome

[4] Însă realizarea configurației particularizate nu este, din contră, în niciun caz ușoară.

[5] Desigur, mai există utilizatorii Macintosh, dar prețul plătit este unul mai mare.

[6] La sfârșitul anului 2010, aproximativ 60 000 de coduri malware erau descoperite zilnic…

[7] Licențele programelor americane prevăd interzicerea vânzării acestora în unele țări ale lumii – din motive politice, însă ignorându-se astfel nevoile populației.


identica logo facebook logo google+ logo

Localizarea geografică a vizitatorilor

DoudouLinux logo Debian logo TSPU logo Genesi logo Gandi logo Hosting Extreme logo Linux Jobs Reviewed by I love Free Software

Creative Commons Copyright © DoudouLinux.org team - Toate textele din această pagină sunt publicate sub licența Creative Commons BY-SA

SPIP | schelet | Harta site-ului| Urmăriţi activitatea site-ului RSS 2.0