DoudouLinux DoudouLinux

Počítač, kterému dají přednost!

Jazyk webu [ar] [cs] [de] [en] [es] [fa] [fr] [it] [ms] [nl] [pt] [pt_br] [ro] [ru] [sr] [sr@latin] [th] [uk] [vi] [zh]

> Čeština > O projektu > Více o projektu > Počátky projektu DoudouLinux

Počátky projektu DoudouLinux

Listopad 2013

Dostupné překlady tohoto článku: [čeština] [English] [français] [italiano] [Bahasa Malaysia] [română] [русский] [Tiếng Việt]

Doudou je francouzské slovo, které označuje nahrazující objekt, což typicky bývá plyšák či část oblečení, kterou mají děti neustále při sobě a silně ji k sobě tisknou, když usínají. Shodou okolností znamená čínské slovo 豆豆 totéž a dokonce se stejně vyslovuje. Linux je plnohodnotný, žel obecně málo známý, počítačový systém. Je možné jej provozovat na počítačích všeho druhu, od miniaturních po ty největší. Je proto ideální pro naplnění snahy projektu DoudouLinux poskytnout dětem „počítač, kterému dají přednost“, formou zařízení, které natolik odpovídá jejich potřebám, že jej budou chtít mít neustále při sobě! A díky velmi přívětivé licenci systému jej mohou mít opravdu kdekoli.

Co podnítilo vznik projektu DoudouLinux?

Návrh DoudouLinuxu je podřízen myšlence, že uživatelé počítačů, kteří chtějí své počítače jen používat a nikoli se o ně starat, ocení pouze a jedině co nejsnazší přístup k funkcím, které opravdu potřebují:

  • spouštění aplikací, což předpokládá, že je budou schopní snadno najít
  • přizpůsobení si nastavení myši, hlasitosti, případně rozložení klávesnice [1], nastavení jazyka, ve kterém s nimi systém bude komunikovat či rozlišení obrazovky
  • připojování nějakých těch periferních zařízení, jako třeba USB jednotky datových úložišť a tiskárny
  • přístup k dříve uložené práci, samozřejmě
  • připojování se k počítačové síti, např. k Internetu
  • vypínání a zapínání počítače!

Jakékoli další funkce jsou volitelné a jakmile je hotovo prvotní doladění, uživatelé by měli pracovat pouze se svými aplikacemi a daty, případně připojovat periferní zařízení. Aby toho bylo možné dosáhnout, nastavení systému pro daný počítač musí být tak automatizované, jak je to jen možné. DoudouLinux se snaží vytvořit prostředí, které se chová právě takto. Možná jste si všimli, že např. takové herní konzole se používají mnohem snáze, než počítače. Pravdou je, že herní konzole jsou uvnitř též počítače, takže proč by mělo být používání počítačů samotných o tolik složitější?

Pojmenování vydání

Názvy vydání DoudouLinuxu jsou Gondwana pro řadu 1.x a Hyperborea pro řadu 2.x. Názvy jsou odvozeny od zeměpisných míst, které mohly existovat, existovaly či třeba také ne. Protože se DoudouLinux snaží ukazovat nejen pestrost aktivit na počítači, ale též celkovou pestrost světa, máme zato, že použití zeměpisných názvů je dobrý nápad. Tak například:

  • Gondwana je název “jižnějšího ze dvou superkontinentů (tím druhým byla Laurasie), které byly součástí superkontinentu Pangea, který existoval přibližně před 510 až 180 milliony lety”. Tehdy to byl samotný začátek Země, stejně jako bylo vydání DoudouLinuxu Gondwana samotným začátkem projektu.
  • Hyperborea byla v řecké mytologii „blíže neurčená oblast na severu”

O názvu příštích vydání ještě nebylo rozhodnuto.

Historie projektu

DoudouLinux vzešel ze série pokusů s, a zkoumání systému GNU/Linux. Ten, krom toho že velmi schopný a univerzální [2], zároveň přichází se spoustou aplikací, které jsou vhodné i pro, či dokonce přímo určené dětem. Nicméně, stejně jako je tomu u všech ostatních systémů instalovaných v běžných osobních počítačích, jeho obvyklé uživatelské rozhraní je vhodné spíše pro uživatele, kteří již práci s počítačem ovládají. Od samého počátku je tedy cílem projektu DoudouLinux zpřístupnit dětem GNU/Linux a pomocí něho i počítače obecně.

První pokusy proběhly v závěru roku 2006, pro potřeby dětí zakladatele projektu (tehdy tří a čtyřleté). Záhy bylo zřejmé, že běžné počítačové rozhraní ani nemůže být vyhovující a to z velmi prostého důvodu: takto malé děti si nemohou přečíst texty v nabídkách! První pokusy s prostředím, tvořeným panely s ikonami, byly prováděny v běžných rozhraních[V tomto případě GNOME]]. Pomocí ikon bylo možné spustit několik aplikací a hodnocena byla jejich oblíbenost. Jednalo se o: Gamine, Pysycache, TuxPaint, KTuberling, GCompris, Childsplay.

Později bylo vyvinuto prostředí uživatelského rozhraní přímo pro potřeby dětí. Ty mohou buď vstoupit do rozhraní s tematicky rozdělenými kartami (jako tomu bylo u počítačů EeePC) a nebo přímo spouštět několik málo vybraných aplikací. Prvé poskytuje standardní prostředí, ze kterého jsou vypuštěny či skryty nadbytečné funkce (nabídky, ikony a plocha, místní nabídky, správce souborů, atp.). Druhé zohledňuje, že velmi malé děti (dva až tři roky věku) ještě nechápou ovládání myši, natož klávesnice. Proto by bylo neuvážené je postavit před prostředí, ve kterém by měly vybírat z mnoha desítek různých aplikací! Tedy zpočátku bylo lepší začít od znovu, s co možná nejjednodušším uživatelským rozhraním a na něm dále stavět.

A když v závěru roku 2009 zakladatel projektu zjistil, že vytvoření vlastní verze instalačního média systému Debian GNU/Linux je díky nástrojům, které jsou pro to k dispozici, relativně jednoduché[Přizpůsobování samotné již tak úplně ne.], vznikl kompletní systém DoudouLinux. Do té doby se jednalo o pouhou sadou skriptů a více-méně ruční práci, jejímž výsledkem bylo přizpůsobení standardní instalace Debianu pro potřeby dětí. Nakonec tedy vznikl systém s vlastním instalačním médiem, ze kterého jej lze též přímo provozovat; s prostředím, připraveným pro používání; snadno šiřitelný; snadno k vyzkoušení; snadno překladatelný (alespoň v to doufáme) a snadno instalovatelný.

Proč používat GNU/Linux?

V dnešní době zná většina lidí z osobních počítačů pouze operační systém Windows®, což je stav zapřičiněný tím, že počítačový průmysl se rozhodl nic jiného nenabízet [3]. Navzdory tomuto faktu je Linux jedním z nejrozšířenějších systémů na světě, protože existuje podstatně více druhů zařízení než jen osobní počítače: od aktivních prvků počítačových sítí po superpočítače. Patří sem i tzv. „chytré“ mobilní telefony a podobná zařízení či drtivá většina serverů na Internetu – a tento seznam se neustále rozrůstá. Pro náš projekt jsme zvolili GNU/Linux z následujících důvodů:

  • přímou součástí distribucí GNU/Linuxových systémů je značné množství aplikací, z nichž nemálo je určeno právě dětem. Navíc je zde přítomen promyšlený systém správy těchto aplikací, který zaručuje, že budou bez problémů koexistovat.
  • GNU/Linux pro svůj provoz potřebuje méně zdrojů (výpočetního výkonu, kapacity operační paměti a datového úložiště, atd.) než konkurenční Mac OS X® a Windows®. Ty vyžadují nějakých 10 až 20 GB jen pro pouhou instalaci holého operačního systému, zatímco s GNU/Linux lze získat plnohodnotné pracovní prostředí na pouhém 1.1 GB DVD… Není též třeba supermoderního počítače – kapacity strojů z období krátce po přelomu tisíciletí jsou pro provozování DoudouLinuxu dostačující.
  • Linux (jádro operačního systému) již přímo obsahuje prověřené ovladače pro širokou škálu součástek počítače a příslušenství, které typicky zafungují bez potřeby jakéhokoli zásahu uživatele (u jiných operačních systémů musí uživatel napřed najít správný ovladač na instalačním médiu či webových stránkách výrobce a následně jej ručně nainstalovat a dále aktualizovat, když vyjde novější verze – pro každou jednotlivou součástku a periferní zařízení zvlášť!)
  • GNU/Linux je plně a skutečně přizpůsobitelný, protože se jedná o zcela otevřený systém, kde není zvídavým očím (uživatele počítače) nic skryto. Vše je možné upravit tak, aby systém přesně odpovídal vaši představám a potřebám.
  • GNU/Linux není nikterak ohrožen miliardami počítačových virů a dalšího škodlivého softwaru, který se šíří Internetem či výměnnými datovými médii [4].
  • GNU/Linux je stabilním, spolehlivým a dobře otestovaným systémem. Provozováním nedegraduje a hlavně výkon se nezhoršuje v řádu týdnů.
  • Existují užitečné nástroje pro snadné vytváření datových médií, ze kterých je možné přímo provozovat celý systém, jako je tomu v případě DoudouLinuxu.
  • Pro odborníky je Linux mnohem zábavnější než jeho konkurenti! Zjevné to pochopitelně začne být až po delší praxi ;-)
  • Závěrem, licence GNU/Linuxu jej umožňuje komukoli používat, kopírovat a šířit dle libosti, nezávisle na zemi, ve které se narodil [5], zatímco soupeři Linuxu, výrobci Mac OS X® a Windows®, usilují o pravý opak a snaží se uživatelům jejich produktů v tomto za každou cenu bránit.

Jediným dvěma nevýhodami jsou 1) ne vždy dostatečná podpora pro nejžhavější novinky v oblasti součástek počítačů a jejich příslušenství a 2) neochota některých lidí používat cokoli, co ještě neznají. Ovšem pokud si stále myslíte, že jsme měli zvolit Windows®, s poukazem na to, že se jedná o nejrozšířenější systém pro osobní počítače, doporučujeme vám přečíst si článek Proč DoudouLinux vyzkoušet?, který se snaží na tuto námitku odpovědět v širším kontextu.

Poznámky

[1] Tj. které znaky, se objevují na obrazovce po stisku těch kterých kláves.

[2] Linux nejspíš pohání i váš xDSL modem a mobilní telefon a prokazatelně 95% nejvýkonnějších superpočítačů po celém světě…

[3] Samozřejmě, existují ještě počítače značky Apple, ale ty jsou nejen dražší, ale hlavně nejsou o nic lepší v ohledech na svobodu a soukromí uživatelů.

[4] Koncem roku 2010 přibývalo každým dnem 60 000 (!) zcela nových škodlivých softwarů…

[5] Licenční ujednání komerčního softwaru výrobců z USA jasně říkají, že jejich software nesmí být prodáván v řadě zemí – z politických důvodů, čímž naprosto ignorují potřeby obyvatel těchto zemí.


identica logo facebook logo google+ logo

Z jakých míst na Zemi sem lidé chodí

DoudouLinux logo Debian logo TSPU logo Genesi logo Gandi logo Hosting Extreme logo Linux Jobs Reviewed by I love Free Software

Creative Commons Copyright © DoudouLinux.org team - Veškeré texty na této stránce jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-SA

SPIP | šablona | Mapa stránek| Sledování aktivity webu RSS 2.0